Coronavaksine

Leger mener coronautvalg gjør feil vaksineprioritering

Helsepersonell med høy risiko for å bli smittet og å smitte andre må prioriteres ved koronavaksinering, mener styret i foreningen for anestesileger.

Et utvalg har fått i oppdrag å se på prioritering for koronavaksinering. Innen 1. desember skal regjeringen ta den endelige beslutningen om dette. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Et utvalg har fått i oppdrag å se på prioritering for koronavaksinering. Innen 1. desember skal regjeringen ta den endelige beslutningen om dette. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

I innlegget «Etikkeksperter på villspor» i Tidsskriftet for Den norske legeforening reagerer de seks medlemmene av styret i Norsk anestesiologisk forening kraftig på anbefalingene som et ekspertutvalg har kommet med, skriver Aftenposten.

Risikoutsatte, gamle og syke

Utvalget mener risikoutsatte, gamle og syke må stå aller først i køen ved vaksinering ved et scenario der myndighetene i store trekk har kontroll med smittespredningen.

– Vi ønsker at FHI tar en kikk på anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon og andre store internasjonale organisasjoner. Da får de anbefalingene tilbake på rett spor, sier styreleder Jon Laake til Aftenposten.

«Ekspertgruppens forslag strider mot vanlig praksis ved epidemier. Det vanlige er at helsepersonell i fremskutt posisjon (med høy risiko for selv å bli smittet og å smitte andre) gis førsteprioritet når befolkningen skal vaksineres», heter det i innlegget.

Lavere risiko

Ole Frithjof Norheim, medlem av ekspertgruppen, kommenterer overfor Aftenposten prioriteringen slik:

– Ekspertgruppen anbefalte at høyrisikogruppen skulle prioriteres før helsepersonell fordi helsepersonell, etter det vi vet, har lavere risiko for alvorlig sykdom og død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer