Funn blant pasienter syke av covid-19 viser en forhøyet sannsynlighet for å utvikle blodpropp i lungene. Nå advares andre leger om muligheten. Vestre Viken HF har selv tatt bilder fra innsiden av civid-posten på Bærum sykehus som viser personale iført smittevernutstyr under behandling av koronasmittet pasient. Foto: Vestre Viken HF / NTB scanpix
Funn blant pasienter syke av covid-19 viser en forhøyet sannsynlighet for å utvikle blodpropp i lungene. Nå advares andre leger om muligheten. Vestre Viken HF har selv tatt bilder fra innsiden av civid-posten på Bærum sykehus som viser personale iført smittevernutstyr under behandling av koronasmittet pasient. Foto: Vestre Viken HF / NTB scanpix Vis mer

Leger advarer om økt fare for blodpropp ved covid-19

Leger melder om flere funn av blodpropp i lungene hos pasienter med covid-19. Nå advares det om at symptomene på coronasmitte ikke må hindre CT-undersøkelse.

Publisert

I en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening skriver spesialist Anders Tveita ved Bærum sykehus om funn av det som ser ut til å være økt fare for blodpropp som følge av covid-19. Nå advarer han og de ni medforfatterne av studien andre leger om at smittevernet ikke må komme i veien for at pasienter blir CT-fotografert, som er den eneste måten blodpropp kan oppdages på.

Selv om pasientene behandles med forebyggende blodfortynnende legemidler, må bilder tas for å være sikker på at blodproppene forsvinner, står det i artikkelen. Der beskrives tre covid-19-pasienter som alle fikk blodpropp til tross for forebyggende behandling.

– Det kan virke som viruset setter i gang en immunrespons som igjen setter i gang en kjedereaksjon som gir blodproppdannelse. Hvordan dette skjer, vet man ikke enda, skriver tidsskriftet i omtalen av forskningsartikkelen.

Symptomene på blodpropp i lungene, lungeembolisme, er svært like symptomene på koronasmitte med brystsmerter, tørrhoste, høy puls og feber. I artikkelen vises det også til at man blant 184 nederlandske covid-19-pasienter fant blodpropp hos 27 prosent og at av disse igjen hadde 25 pasienter utviklet lungeembolisme.

– Intensivbehandling representerer i seg selv en vesentlig risikofaktor for blodpropp. Akutte infeksjonstilstander er assosiert med en betydelig, men forbigående økt risiko for blodpropp i kroppens dype vener eller lunger, sier forfatterne av artikkelen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.