Legen som varslet om corona hylles i Kina etter politisk u-sving

Den kinesiske legen Li Wenliang, som varslet om coronautbruddet i Wuhan i desember 2019, hylles på nett i Kina etter u-svingen i regjeringens coronapolitikk.

En kvinne tester seg for corona i Beijing onsdag. Foto: Andy Wong / AP / NTB
En kvinne tester seg for corona i Beijing onsdag. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Li var blant en gruppe leger i Wuhan som advarte i sosiale medier om spredningen av en ny SARS-lignende sykdom i desember 2019, som senere ble kjent som covid-19.

Han ble anklaget av kinesisk politi for å ha spredt «rykter», og døde selv senere av sykdommen.

Hans død utløste en bølge av sorg og sinne blant befolkningen som sjelden er sett i Kina, og nesten tre år etter hans død, er Li fremdeles et sterkt symbol på kinesernes frustrasjon over myndighetenes undertrykkelse av uavhengige stemmer.

– En martyr

Da kinesiske myndigheter kunngjorde at de ville lette på landets strenge coronarestriksjoner onsdag, strømmet det inn hundrevis av kommentarer på Lis profil på det sosiale mediet Weibo.

– Mennesker som deg er uunnværlige. Vanlig og liten, men resolutt og modig. Du ble en helt og martyr uten at det var med vilje, lyder en av meldingene.

– De som blåser i fløyta, er alltid verdt å huske. Jeg ser fram til et mer transparent samfunn, skriver en annen.

En forsiktig oppmyking av Kinas koronastrategi ble varslet av sentrale myndigheter for få uker siden, men skjøt fart etter at det brøt ut omfattende demonstrasjoner i en rekke kinesiske byer.

Store coronalettelser

Regjeringens nye koronalettelser innebærer blant annet at Beijing kan gjenåpne butikker, mens pendlere slipper å teste negativt for å ta kollektivtransport.

Man trenger heller ikke en negativ PCR-test i parker og ved turistattraksjoner i Shanghai, og det ble også lettet på en rekke andre tiltak. Samtidig har kinesiske medier tonet ned alvoret i å bli smittet.

Flere kinesere hyller derfor Li for å ha varslet verden om pandemien til å begynne med.

– Bror, det er over! Du var bekymret for pandemien mens du lå på ditt dødsleie, men endelig har våren kommet, skriver en.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer