Årsaken til medisinmangelen er sammensatt, men mye skyldes produksjonsproblemer. Det er også råstoffmangel og hard konkurranse i bransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Årsaken til medisinmangelen er sammensatt, men mye skyldes produksjonsproblemer. Det er også råstoffmangel og hard konkurranse i bransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Legemiddelverket styrkes på grunn av økende medisinmangel

Legemiddelmangelen er fortsatt stor i Norge. Regjeringen har satt av 4 millioner i revidert nasjonalbudsjett i forsøk på å bøte på situasjonen.

Publisert

I fjor fikk Legemiddelverket 684 meldinger om medisinmangel. Situasjonen i år er enda verre. Fram til mars var det kommet over 400 meldinger.

– Legemiddelverket mottar langt flere meldinger om legemiddelmangel enn tidligere, og har behov for økt kapasitet, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland.

For å håndtere merarbeidet for Legemiddelverket og sikre bedre tilgang på legemidler har regjeringen satt av 4 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Antibiotika

Årsaken til medisinmangelen er sammensatt, men mye skyldes produksjonsproblemer. Det er også råstoffmangel og hard konkurranse i bransjen.

Det er økt etterspørsel etter medisiner i hele verden. Samtidig påvirkes tilbudet av at produksjon er flyttet til Kina, India og Mellom- og Sør-Amerika.

Norge benytter blant annet antibiotikatyper som det ikke lenger er særlig etterspørsel etter ellers i verden. Vi har fått nye sikkerhetskrav til innpakninger og krav om norsk språk i innpakningen som også forsinker leveransene.

Hamstring

I mars måtte Statens legemiddelverk gå ut og be folk slutte å hamstre medisiner.

– Vi er bekymret for at pasientene hamstrer i en slik situasjon. Vi jobber derfor med å få lovhjemler til å prioritere og rasjonere, slik at det ikke blir førstemann til mølla. Da vil noen bli stående igjen uten behandling, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Aftenposten.

Han har bedt regjeringen få på plass klare regler for å håndtere problemet utenfor sykehus. Dette gjelder både prioritering, rasjonering og om man skal stanse behandling.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.