Legemiddelverket: Coronavaksinene er veldig like

Om få dager kan Norge få første forsendelse av coronavaksinen fra Moderna. Den er svært lik Pfizer-vaksinen, men logistikken og distribusjonen kan bli enklere.

Oslo 20190305. Fra.v Mona Wensaas Kinn (Legemiddelinspektør) Steinar Madsen (medisinsk fagdirektør) og Sigurd Hortemo (overlege og medisinsk rådgiver) alle jobber i Statens legemiddelverk. De sitter i møte med Norsk Medisinaldepot som ikke ville være med på bildet. Foto: Vidar Ruud / NTB
Oslo 20190305. Fra.v Mona Wensaas Kinn (Legemiddelinspektør) Steinar Madsen (medisinsk fagdirektør) og Sigurd Hortemo (overlege og medisinsk rådgiver) alle jobber i Statens legemiddelverk. De sitter i møte med Norsk Medisinaldepot som ikke ville være med på bildet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Det er ventet at Det europeiske legemiddelverket onsdag godkjenner Modernas covid-19-vaksine for bruk i EU. Da gjenstår kun EU-kommisjonens formelle godkjenning, noe som trolig vil skje straks etterpå.

Deretter vil det norske Legemiddelverket gjøre sin vurdering innen svært kort tid slik at vaksinen kan bli godkjent til bruk også her i landet.

Kopierer oppskrift inn i cellene

Coronavaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna bygger begge på teknologien RNA. Vaksinene er veldig like, forteller overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

– De bygger på samme prinsipp, med noen forskjeller på detaljnivå. Begge inneholder en oppskrift som kroppens celler kan bruke for å lage den karakteristiske «spiken» på covid-19-viruset. Kroppen oppfatter spiken som noe fremmed og vi får immunrespons, sier Hortemo.

Lengre holdbarhet

En av de store forskjellene mellom vaksinene går på selve logistikken og distribusjon ut til kommuner og sykehjem.

– Forskjellen er størst rent praktisk siden Moderna-vaksinen kan oppbevares i vanlig fryseboks, sier Hortemo.

Det regnes som et stort fortrinn ved Moderna-vaksinen at det er tilstrekkelig med oppbevaring ved minus 20 grader, mens Pfizer-vaksinen krever minus 70 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer