Legemiddelverket: Alvorlig med 62 tilfeller i Europa

62 tilfeller med sjelden blodpropp i hjernen hos personer som har fått AstraZeneca-vaksine, er alvorlig, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, mener at det sannsynligvis er en sammenheng mellom bivirkninger med blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, mener at det sannsynligvis er en sammenheng mellom bivirkninger med blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

EUs legemiddelbyrå EMA har gått gjennom meldinger om mulige bivirkninger hos personer som har fått AstraZeneca-vaksinen. Onsdag opplyste EMA at det er registrert 62 tilfeller av sjelden blodpropp i hjernen hos nylig vaksinerte i EU og EØS-land.

– At tallet er 62, er tragisk, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

– Hvis man ser på bakgrunnen hos dem som er vaksinert, er dette åpenbart sjeldne hendelser, for det er mange som er vaksinert. Men det er veldig alvorlig for dem som blir rammet av dette, legger han til.

Madsen påpeker at det nå er viktig med grundig overvåking og innhenting av så mye data som mulig fremover.

– Når det dukker opp stadig flere tilfeller av dette i Europa, er spørsmålet om det vil fortsette. Så lenge man vaksinerer personer under 65 år, vil det antakeligvis komme flere tilfeller, sier Madsen.

Han påpeker at i Norge mener man at det sannsynligvis er en sammenheng mellom vaksinen og bivirkningene.

– Men vi må vite mer om aldersfordeling, forekomst (hos de vaksinerte), og ha tall på hvor mange som er vaksinerte i hvert enkelt land, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer