Leder for Irans atomprogram drept i attentat

Den iranske atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh, som omtales som leder for landets atomprogram, er drept i et attentat utenfor Teheran, melder iranske medier.

Publisert

Det statlige nyhetsbyrået Fars og flere andre iranske medier bekrefter at Fakhrizadeh ble drept i Absard, rundt 70 kilometer øst for den iranske hovedstaden Teheran.

Detaljer rundt attentatet er ikke bekreftet, men ifølge Fars ble bilen han satt i først rammet av en bombe og deretter angrepet av væpnede menn.

Tre eller fire av angriperne ble ifølge nyhetsbyrået drept i skuddvekslingen som fulgte.

Ledet atomprogram

Fakhrizadeh ledet ifølge den israelske avisa Haaretz det iranske atomprogrammet og ble i 2008 satt på USAs sanksjonsliste.

Etter at president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran i 2018, innførte amerikanerne også sanksjoner mot organisasjonen Fakhrizadeh ledet, kjent under forkortelsen SPND.

Ifølge amerikanske myndigheter har denne organisasjonen ansvaret for atomforskning og driver også opplæring av nye forskere.

Anklager Mossad

Det er ikke kjent hvem som sto bak attentatet, men den israelske etterretningstjenesten Mossad anklages for å ha likvidert minst fire iranske atomforskere tidligere.

Iransk sikkerhetstjeneste har pågrepet og dømt flere som skal ha medvirket til attentatene, og vestlige etterretningskilder har overfor flere medier bekreftet at Mossad trakk i trådene.

– De dødelige angrepene mot iranske atomforskere blir utført av en iransk dissidentgruppe som er finansiert, trent og væpnet av israelsk etterretning, konkluderte amerikanske NBC News i 2012.

Dødsdømt

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble av en iransk domstol i 2017 dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha gitt opplysninger til Mossad om to iranske atomforskere som ble drept. Djalali er ennå ikke henrettet.

Den iranske Revolusjonsgarden sier i en kunngjøring at attentatet på Fakhrizadeh vil bli hevnet, melder Reuters.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer