Den franske høyrepopulisten Marine Le Pen ligger an til å bli størst i EU-valget i Frankrike. Foto: Michel Spingler / AP / NTB scanpix
Den franske høyrepopulisten Marine Le Pen ligger an til å bli størst i EU-valget i Frankrike. Foto: Michel Spingler / AP / NTB scanpix Vis mer

EU-valg

Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg

Marine Le Pen erklærer seier etter valgdagsmålinger som viser at hennes ytre høyreparti Nasjonal samling ligger an til å bli størst i EU-valget i Frankrike.

Publisert

Nasjonal samling får en oppslutning på 24,0-24,2 prosent på to valgdagsmålinger av Ifop-Fiducial og Harris Interactive-Agence Epoka søndag kveld.

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen.

Krever nyvalg

Partilederen sier hun tror EU-valget er et frampek på seier for hennes parti i Frankrikes presidentvalg i 2022, og ber president Emmanuel Macron om å være proaktiv gjennom å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er opp til republikkens president å ta konsekvensene av dette. Han har ikke noe annet valg enn å i det minste oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg, sier Le Pen.

Selv om Macron og hans parti LREM ser ut til å bli forbikjørt og havne på annenplass med 22,5-23,0 prosent av stemmene, kaller en ikke-navngitt Macron-rådgiver målingsresultatene «respektable».

– Historisk sett har et regjerende parti aldri nådd et så høyt resultat i EU-valget i forhold til presidentvalget, sier rådgiveren til AFP.

Grønn framgang

Målingene tyder også på betydelig framgang for det grønne partiet EEVL, som spås en oppslutning på 12,0-12,7 prosent.

Sosialistpartiet og sentrumvenstre-alliansen ligger an til å få mellom 6,3 og 6,5 prosent av stemmene, mens Frankrikes tradisjonelle sentrumhøyre-parti Les Républicains ligger an til å få 8-8,1 prosent av stemmene-

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.