Lavrov: Vil utgjøre atomtrussel mot Russland

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager Vesten for å skape en atomtrussel mot Russland ved å planlegge å forsyne Ukraina med F-16-fly.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Moskva vil se på det som en atomtrussel dersom Nato forsyner Ukraina med F-16-kampfly. Foto: Natalia Kolesnikova / AP / NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Moskva vil se på det som en atomtrussel dersom Nato forsyner Ukraina med F-16-kampfly. Foto: Natalia Kolesnikova / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– USA og dets Nato-følgesvenner fremkaller risiko for direkte militær konfrontasjon med Russland, noe som kan få katastrofale konsekvenser, sier Lavrov i et intervju med den russiske nettportalen Lenta.ru.

Russland kan ikke snu ryggen til det faktum at F-16-kampflyene som Vesten har til hensikt å levere til Ukraina, potensielt kan bære atomvåpen, uttaler han.

– Selve kjensgjerningen ved å ha slike systemer i de ukrainske væpnede styrkene er noe vi kommer til å vurdere som en atomtrussel fra Vesten, sier utenriksministeren.

Samtidig avviser Lavrov at Russland planlegger noe taktisk atomangrep i Ukraina. Forutsetningene for bruk av taktiske kjernefysiske våpen er velkjente, uttaler statsråden.

Russlands atomdoktrine slår fast at Moskva kan bruke atomvåpen kun i to scenarioer: Enten ved at Russland angripes med atomvåpen, eller ved at Russland angripes med konvensjonelle våpen som truer landets eksistens.

Onsdag sa Nato-sjef Jens Stoltenberg på avslutningen av Nato-toppmøtet i Litauen at det på toppmøtet ble bestemt at en koalisjon bestående av ti land, inkludert Norge, skal starte opplæringen av ukrainske F-16-piloter etter sommeren. Først etter dette vil det tas en beslutning om leveranser av jagerfly, sa Stoltenberg.

Hevder Ukraina har bedre sikkerhetsgrunnlag enn noen gang

Nato-toppmøtet har gitt Ukraina et sikkerhetsgrunnlag som landet aldri før har hatt, og åpnet for en vei inn i forsvarsalliansen, sier Ukrainas president.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var til stede under Nato-toppmøtet i Litauens hovedstad. Nato presenterte et veikart for medlemskap, men han fikk ingen tidsskjema. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var til stede under Nato-toppmøtet i Litauens hovedstad. Nato presenterte et veikart for medlemskap, men han fikk ingen tidsskjema. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer

– Dette er meget viktig. For første gang siden uavhengigheten vår har vi fått etablert et sikkerhetsgrunnlag for Ukraina på landets vei inn i Nato, sier president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale.

Zelenskyj gjentar i talen uttalelser han kom med på Nato-toppmøtet i Litauen onsdag om at «vi har fjernet enhver tvil og tvetydighet om hvorvidt Ukraina kommer inn i Nato. Det skal skje».

På Nato-toppmøtet i Vilnius slo Nato-lederne fast at Ukraina hører hjemme i Nato, men at landet må oppfylle en rekke krav for å kunne bli medlem. Noe tidsskjema for medlemskap finnes ikke, og Ukraina kan ikke bli med i alliansen så lenge landet er i krig.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer