Laveste fødselstall i Sverige på 17 år

Ikke siden 2005 har det blitt født så få barn i Sverige som det ble i fjor, viser nye tall fra landets statistikkbyrå.

Det var færre fødsler enn på mange år i Sverige i fjor. Færre dødsfall og netto innvandring gjorde at folketallet likevel økte i 2022. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Det var færre fødsler enn på mange år i Sverige i fjor. Færre dødsfall og netto innvandring gjorde at folketallet likevel økte i 2022. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Til sammen ble det født 104.734 barn i Sverige i fjor. Det er 9.529 barn færre enn året før, eller en nedgang på 8,3 prosent, viser befolkningsstatistikken fra Statistiska centralbyrån (SCB).

I flere kommuner har ikke fødselstallene vært så lave siden starten på statistikkserien, som går tilbake til 1968. Også to fylker, Västernorrland og Norrbotten, hadde færre fødsler i fjor enn noen gang siden 1968.

Økt folketall

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvilke faktorer om ligger bak nedgangen i fødselstallet, men vi ser det samme mønsteret i Danmark og Norge, sier demograf Lena Lundkvist hos SCB. Historisk har fruktbarheten blitt påvirket av blant annet økonomiske konjunkturer, utdanningsnivå og deltakelse i arbeidslivet.

Selv om det var færre fødsler i 21 av 22 fylker i fjor, øker folketallet i Sverige, Ved slutten av 2022 var 10.521.556 personer folkeregistrert i landet. Det er 69.230 flere enn året før, en økning på 0,7 prosent.

Færre dødsfall

– Økningen skyldes delvis at det faktisk var flere fødsler enn dødsfall, men først og fremst er forklaringen at det var flere som innvandret enn utvandret, sier Lundkvist.

De vanligste fødselslandene for dem som innvandret i fjor var Sverige, India og Polen.

I tillegg kommer flyktninger som søkte opphold, i alle hovedsak fra Ukraina. Disse regners ikke med i innvandringsstatistikken, ettersom de sjelden folkregistreres i Sverige, forklarer demografen. Ifølge massefluktdirektivet søkte drøyt 50.000 personer om opphold. 98 prosent av dem var ukrainske borgere.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer