Laveste antall nybilregistreringer på 61 år i januar

Ikke siden 1962 er det blitt registrert færre nye biler i Norge fra en måned til den neste. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Antall nyregistrerte personbiler i Norge falt kraftig i januar med kun 1.860 biler. I januar i fjor var antallet 7.957 og i desember nesten 40.000, viser tall fra OFV. Det høye antallet i desember skyldes at det fra 1. januar i år ble innført både moms på elbiler og en vektavgift, slik at prisene gikk kraftig opp. Foto: Heiko Junge / NTB
Antall nyregistrerte personbiler i Norge falt kraftig i januar med kun 1.860 biler. I januar i fjor var antallet 7.957 og i desember nesten 40.000, viser tall fra OFV. Det høye antallet i desember skyldes at det fra 1. januar i år ble innført både moms på elbiler og en vektavgift, slik at prisene gikk kraftig opp. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Januartallene viser nemlig at det kun ble førstegangsregistrert 1.860 nye personbiler i Norge. Til sammenligning ble det i desember i fjor registrert nesten 40.000 nye personbiler. I januar 2022 var antallet 7.957.

Vi må helt tilbake til januar 1962 for å finne et lavere tall med 1.593 nye registrerte personbiler, ifølge OFV.

Men det hele har sin naturlige forklaring: Fra 1. januar ble det nemlig innført moms på nye elbiler over 500.000 kroner, og i tillegg ble det innført en ny vektavgift for alle personbiler. Dermed ble det et rush før årsskiftet for å slippe unna den store prisøkningen på personbilene.

I tillegg førte krig og pandemi til store produksjons- og leveringsproblemer, som igjen førte til at det på slutten av året kom svært mange nye biler til Norge, forklarer OFV i en pressemelding.

Av de nyregistrerte bilene i januar var det 1.237 elbiler. Det tilsvarer en andel på 66,5 prosent, noe som er betydelig lavere enn snittet for alle måneder i 2022, og som nok også skyldes momsinnføringen.

Det ble registrert 263 nye bensin-hybrider, 36 bensinbiler og 142 nye diesel personbiler.

Tallene viser også at Volkswagen, Toyota og Volvo er på topp tre over de mest solgte bilmerkene i januar, og at bruktmarkedet er omtrent på nivå med samme periode i fjor.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer