Landbruksministeren: - Middag uten kjøtt er ikke middag

Her er sakene du må få med deg denne uka!

Sånn ser en middag ut: Massivt kjøtt, poteter og saus. Ikke noe tøys med grønnsaker og sånt fjas. Man skyller ned med en tung rødvin. Sandra Borch og Geir Pollestad i Senterpartiet viser hvordan det skal gjøres. - Mennesker kan faktisk ikke spise gras, sier Pollestad. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Sånn ser en middag ut: Massivt kjøtt, poteter og saus. Ikke noe tøys med grønnsaker og sånt fjas. Man skyller ned med en tung rødvin. Sandra Borch og Geir Pollestad i Senterpartiet viser hvordan det skal gjøres. - Mennesker kan faktisk ikke spise gras, sier Pollestad. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Kjære Sol-leser! Her er noen av sakene vi i Sol-redaksjonen vil tipse deg om denne uka. Ha en super helg! Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Meld deg på Sols nyhetsbrev og få dette på e-post hver fredag!

Takk for innsatsen, Lysbakken

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Audun Lysbakken holdt avskjedstale som leder for SV i dag. Han benyttet anledningen til å skjelle ut rike nordmenn som flytter til Sveit, og til å utrope SV som det nye arbeiderpartiet i Norge. Kirsti Bergstø blir valg som ny SV-leder på lørdag.

Derfor har Saudi-Arabia og Iran blitt venner

Muhammed bin Salman. Foto: NTB
Muhammed bin Salman. Foto: NTB Vis mer

En av de viktigste nyhetene i verden denne uka er at Iran og Saudi-Arabia har gjenopprettet diplomatiske forbindelser. Det betyr at de ikke har tenkt å gå i krig mot hverandre med det første, men tvert imot ha ambassader i hverandres hovedsteder.

Dette kan bety at de to sterke og styrtrike oljenasjonene kan bidra til mer stabilisering og mindre krig i resten av Midtøsten.

Saudi-Arabias kronprins og statsleder Mohammed bin Salmans plan er å gjøre landet til en av verdens største turistattraksjoner. Turister oppsøker helst strender hvor det er fred og fordragelighet.

Iran har alt å vinne på stabile forhold i nabolaget. De kraftige opptøyene etter at det iranske moralpolitiet slo i hjel 22 år gamle Masha Amini er blitt en reell trussel mot regimet. Internasjonale sanksjoner mot landet er heller ikke bra for dem.

Avtalen er et stort nederlag for statsministeren i Israel. Han befinner seg på ytre høyrekant og skulle helst gått til krig mot Iran. Det blir mye vanskeligere nå.

Kommentatorer i kamp

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Denne uka har Nettavisens Erik Stephansen og VGs Selma Moren dengt løs på hverandre. Det er helt ellevilt. Moren skrev i VG om hvorfor hun er woke, og Stephansen brukte en ironisk mansplaining-stemme for å kritisere henne. Forvirra? Her er en sak i bransjeavisa M24 som forklarer en del.

Kommentatorene tjener på å skape mest mulig bråk rundt seg selv, og ukas krangel har nok bidratt til gode lesertall i begge avisene. Jeg kan ikke helt se at Moren eller Stephansen bidro til å dra woke-debatten noe videre denne uka.

Og så er det jo virkelige problemer her i verden som kanskje skulle fått mer oppmerksomhet fra dem begge. Men for all del, vi lar oss underholde.

Svak krone og høy rente

Folk i kø for å ta ut pengene sine etter at Silicon Valley Bank gikk konk. Foto: NTB
Folk i kø for å ta ut pengene sine etter at Silicon Valley Bank gikk konk. Foto: NTB Vis mer

Den amerikanske banken Silicon Valley Bank kollapset denne uka. Den sveitsiske Credit Suisse overlevde så vidt – med hjelp fra staten. Nå er fokuset på hvordan sentralbankene responderer. Målet er å unngå en for sterk inflasjon, og verktøyet er rentenivået.

Jeg syns det er oppløftende å lese sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank som spår en forsiktig renteoppgang.

PS: Den norske kronen er svak nå for tiden. Når vi slenger oss ned på sydenstranda, er vi rett og slett ikke like rike som før. NRK har en artikkel som oppsummerer hvilke land du bør unngå.

Hva er greia med fotball og sutrekopper?

Sånn skal det gjøres. Gestikulering. Et lidende ansikt. Utskjelling av brysomme journalister. Gianni Infantino har alt som kreves av en god frontfigur for toppfotballen. Foto: NTB
Sånn skal det gjøres. Gestikulering. Et lidende ansikt. Utskjelling av brysomme journalister. Gianni Infantino har alt som kreves av en god frontfigur for toppfotballen. Foto: NTB Vis mer

I toppfotball er syting bra. Det kan gi motspillerne gult kort, eller du kan i beste fall få en ufortjent straffe.

Toppfotballens øverste leder, Fifa-president Gianni Infantino, ble gjenvalg som president i går. Han ga seg umiddelbart i kast med å syte og klage til journalistene som befant seg i nærheten. - Jeg forstår ikke hvorfor dere er så slemme. Hvorfor? Hvorfor? Jeg forstår det ikke, sutret presidenten. Utskjellingen kommer fordi Infantino misliker at journalistene skriver om økonomien i toppfotballen.

Det er bare å gratulere Fifa med et fremragende ledervalg.

Trygve er MS-syk

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum forteller for første gang åpent om at han er blitt kronisk syk med MS. Han skal ha ros for å være åpen om det.

- Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv. At Vedum i sin posisjon som finansminister står åpent fram offentlig, tror jeg vil ha mye å si for mange med MS, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen i MS-foreningen.

Ukas ikke-sak:

Dette bildet er så bra at trykker det en gang til. Se utfyllende bildetekst øverst i artikkelen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Dette bildet er så bra at trykker det en gang til. Se utfyllende bildetekst øverst i artikkelen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Middag uten kjøtt er ikke middag, sier landbruks- og matminister Sandra Borch til Dagbladet i dag, og understreker at hun ikke kan huske sist hun droppa kjøttet.

Hun skulle vært helseminister, si.

Få også med deg:

Et drøyt år etter at Ukraina ble invadert av Russland, sier Rødt og Bjørnar Moxnes ja til at Norge kan bidra med våpen. Foto: NTB
Et drøyt år etter at Ukraina ble invadert av Russland, sier Rødt og Bjørnar Moxnes ja til at Norge kan bidra med våpen. Foto: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer