Lagmannsretten vil løslate dronesiktede Andrej Jakunin – PST anker

Lagmannsretten vil at dronesiktede Andrej Jakunin, som ble pågrepet mandag i forrige uke, skal løslates fra varetekt. PST er uenige og anker.

Advokat Bernt Heiberg er forsvarer for Andrej Jakunin som er pågrepet for droneflyging på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB
Advokat Bernt Heiberg er forsvarer for Andrej Jakunin som er pågrepet for droneflyging på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB Vis mer
Publisert

– Jeg er godt fornøyd med at lagmannsrettens flertall slår fast at loven ikke er brutt, og at fengsling dermed ikke kan skje, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Lagmannsretten slår fast at det ikke er straffbart å fly fritidsdrone i Norge, fortsetter han.

– Følgelig kan ikke Jakunin mistenkes for å ha brutt noen lov, og må løslates, sier Elden.

PST opplyser imidlertid til NTB at de anker saken til Høyesterett.

Dissens

Kjennelsen i Hålogaland lagmannsrett ble avsagt under dissens. To av tre lagdommere mener at privatpersoners droneflyging ikke omfattes av sanksjonene mot Russland.

Foruten Jakunin er tre andre russere pågrepet og varetektsfengslet for droneflyging i Norge.

Jakunin ble pågrepet i Hammerfest mandag i forrige uke, siktet for droneflyging på Svalbard. 47-åringen ble i Vestre Finnmark tingrett onsdag i forrige uke varetektsfengslet i to uker, men anket fengslingen til Hålogaland lagmannsrett.

– Britisk statsborger

Jakunin, som har russisk og britisk statsborgerskap, anser seg som britisk, og mener derfor at forbudet for russere mot å fly drone ikke gjelder ham.

– Jeg er en britisk statsborger som har gyldig droneoperatørlisens og pilot-ID utstedt av britiske myndigheter. Jeg fløy og opererte en lett, ikke-kommersiell drone mens jeg seilte rundt Spitsbergen, sa Jakunin i en pressemelding sendt ut av hans forsvarere mandag.

Han omtaler droneflygingen som hobbyflyging og erkjenner ikke straffskyld.

PST anker

PST opplyser til NTB at de anker løslatelsen av dronesiktede Andrej Jakunin til Høyesterett. De ber om at han holdes i varetekt til fengslingen er behandlet.

– Kjennelsen vil bli anket og vi ber om oppsettende virkning, sier informasjonsdirektør Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Hvis PST får medhold i oppsettende virkning blir Jakunin sittende i varetekt til Høyesterett kommer med en avgjørelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer