Lær deg kunsten å ignorere støy

KOMMENTAR: Hodejeger Lars Esholdt skriver om hvordan de beste lederne holder fokus.

Inngangen til å kunne forstå andre går gjennom en grunnleggende forståelse for sitt eget «selv», skriver Lars Esholdt. Foto: Privat
Inngangen til å kunne forstå andre går gjennom en grunnleggende forståelse for sitt eget «selv», skriver Lars Esholdt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de største tennisspillere igjennom tidene – Björn Borg – var i besittelse av en meget høy mental kapasitet. Hans filosofi var simpel: «behold fokus på ballen som spilles nå, ikke på den ball som var og ikke på den som kommer men på den som er på vei over nettet – NÅ. Alene på den måte kan en kamp vinnes. Dette krever at spilleren kan utslette resultatet og de eventuelle skuffelser av de baller som var og ikke frykte de som kommer i framtida. Mental nullstilling for hver ball er en krevende disiplin og en kunstart som også Ruud mestrer.

Å være i nuet og ha mot til å stå der kan føles som å miste kontroll men bare derved kan kontrollen vinnes. Dette er et paradoks.

Mange unge i arbeidslivet forsøker å oppnå kontroll over karriere ved intens langtidsplanlegging og synes feilaktig å tro at livet er et lineært system som kan planlegges i detaljer og trenes opp derved ikke i improvisasjon og å takle nederlag på veien. Høy potente velutdannet unge formulerer ofte verdien og nødvendigheten av den neste ball selv om nåtida er det eneste som muliggjør dette. Mange fokuserer på framtida, de krampaktige bestrebelser, å gjøre som de andre men det sier seg selv at man ikke kan gjøre som andre når man er unik som individ. Dypest sett er det er mangel på omsorg og respekt for seg selv – en slags maskinell oppfatning av hva et menneskeliv skal/bør være.

Når du ikke lengre er redd for å miste kontroll vil du få mer. Gjør ditt ytterste for å vinne men gjør det da med glede. Nyt det – for uten dette bygges intet bæredyktig. De mest vellykkede ledere jeg har hatt muligheten for å prate med hadde ikke en detaljert plan men de hadde alle sammen en følelse av seg selv og hvilken lystbetont kompetanse som de ønskede å utvikle og de fleste har utviklet seg som individer, ervervet nye innsikter og fått nye perspektiver og det er jo nettopp disse kvaliteter vi ønsker å finne igjen i en framtidig leder.

Støy fra publikum og folk som skriker ned på banen kan defokusere en uøvet spiller og som ung i dag finnes mye støy. Viktige nyheter som har reell innflytelse blandes med nyheter om en hund som har gjennomgått et sykdomsforløp med orm, om en kvinne eller mann som erkjenner at vedkommende har vært forelsket i en av samme kjønn, hvilken kjendis som har kjøpt hus hvor og spesielt til hvilken pris, hvem som har gått ned i vekt og hvor mye livet har forandret seg til det gode på grunn av de 8 kilo, at et legebesøk hvor det ble konstatert en flekk på en underarm ble livsendrende – MENINGSLØS STØY.

Du vinner ikke kampen hvis du hovedparten av tiden studerer de andres kamper.

Du kan muligvis unnskylde at du taper ditt eget parti men det gagner intet. Problemstillingen er ofte om mennesker tør vinde eller om det egentlig er enklere å tape – omgivelsene har det typisk også bedre med det.

Inngangen til å kunne forstå andre går gjennom en grunnleggende forståelse for sitt eget «selv». Om det handler om politikk, sport, næringsliv, unge studenter eller barn så ønsker vi aktører som har denne «selvfølelse» for ellers blir man altfor påvirkelig overfor alt det virvar som florerer til alle tider. Det store tap er at vi mister personligheter, meninger, holdninger, mot, vilje, og entreprenørskap. Det fatale tap er at vi risikerer å bli ulykkelige og det er samfunnsøkonomisk en meget dårlig forretning.