Brexit

Labour, DUP og Liberal­demokratene sier nei til brexit­avtalen

Labour, DUP og Liberaldemokratene sier alle nei til brexitavtalen statsminister Boris Johnson har forhandlet fram med Brussel.

Labour-leder Jeremy Corbyn er ikke fornøyd med det statsminister Boris Johnson har oppnådd i Brussel. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Labour-leder Jeremy Corbyn er ikke fornøyd med det statsminister Boris Johnson har oppnådd i Brussel. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støtte fra Det demokratiske unionistpartiet (DUP) regnes som avgjørende for at statsminister Boris Johnsons regjering skal kunne få avtalen som er inngått, gjennom i Parlamentet i London.

DUPs leder og nestleder, Arlene Foster og Nigel Dodds, gjorde det torsdag klart at partiet ikke kan støtte Johnsons utkast til en avtale.

Kan ikke støtte

DUP-leder Arlene Foster er ikke fornøyd med det siste utkastet til brexitavtale. Foto: AP / NTB scanpix
DUP-leder Arlene Foster er ikke fornøyd med det siste utkastet til brexitavtale. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

– Slik det nå ser ut, kan vi ikke støtte det som foreslås om toll og spørsmål om samtykke, og det mangler også klarhet i spørsmålet om merverdiavgift, het det i en felles kunngjøring fra de to i forkant av nyheten om at en avtale var inngått.

Kilder i partiet bekrefter overfor AFP at deres motstand står ved lag, også etter at det er blitt enighet om en ny brexitavtale i Brussel.

– Bør avvises

Også Labour sier nei, og partiets leder Jeremy Corbyn mener ifølge BBC at avtalen «til og med er dårligere» enn den forgjengeren Theresa May forhandlet fram.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn, med klar adresse til de folkevalgte i Parlamentet.

Corbyn mener avtalen som nå ligger på bordet, og som EU-president Jean-Claude Juncker mener er «rettferdig og balansert», blant annet vil gå ut over matvaresikkerheten, undergrave arbeidernes rettigheter, svekke miljølovgivningen og åpne det britiske helsevesenet opp for amerikanske konsern.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavstemning, sier Labour-lederen.

Nei fra Liberaldemokratene

– Boris Johnson vil ha en avtale som blir svært skadelig for økonomien vår, for helsevesenet vårt og for sikkerheten vår, heter det i en kommentar fra Liberaldemokratene, lagt ut på partiets Twitter-konto.

Liberaldemokratene mener at det britiske folk nok en gang må få si sitt om hvorvidt landet skal forlate EU eller ikke.

– Den beste avtalen vi har, er som medlemmer av EU, og vi ønsker å gi folket en sjanse til å velge stopp brexit, tvitrer partiet.

– Vi er fastere bestemt enn på lenge om at brexit må stanses, heter det.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer