Kwasi Kwarteng er ferdig som britenes finansminister

Etter bare halvannen måned som finansminister i Storbritannia må Kwasi Kwarteng pakke sammen. Han kunngjorde selv sin avgang på Twitter.

Dagene i finansministerstolen er talte for britenes Kwasi Kwarteng. Foto: NTB / AP
Dagene i finansministerstolen er talte for britenes Kwasi Kwarteng. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du har bedt meg om å gå av som din finansminister. Jeg har akseptert det, skriver Kwarteng i Twitter-meldingen der han har delt sitt avskjedsbrev til statsminister Liz Truss.

Meldingen ble lagt ut klokka 14 fredag, bare en knapp time før Truss' varslede pressekonferanse skulle finne sted. Fredag verserte det en rekke spekulasjoner om at hun ville la finansministerens hode rulle, noe som altså viste seg å stemme.

Han er dermed den finansministeren som har sittet kortest i stolen i Storbritannia.

Helhjertet støtte

Bakgrunnen for avgangen er den store uroen i finansmarkedene etter at Truss og Kwarteng la fram sitt kontroversielle budsjettforslag 23. september.

I brevet skriver Kwarteng at han helhjertet støtter Truss' økonomiske visjoner.

– Altfor lenge har dette landet vært trykket ned av lave vekstrater og høye skatter, det må fortsatt endres om vi skal lykkes, skriver han.

Pressekonferansen skal ifølge Reuters finne sted klokken 15. Detaljer om temaet er ikke kjent, men Sky News antyder at planer om å kutte selskapsskatten kan bli droppet.

Hard medfart

Kritikken har haglet mot Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget, et såkalt «minibudsjett». Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon.

Etter framleggelsen har det vært kaotiske tilstander i det britiske finansmarkedet. Budsjettet har også møtt sterk motstand i Truss' egne partirekker.

– Forventningene stiger i London og finansmarkedene om at finansministeren umiddelbart vil gjøre en u-sving om de ufinansierte skattekuttene på 43 milliarder pund i budsjettet som ble presentert forrige måned, skriver Financial Times fredag.

Innrømmer turbulens

Kwarteng avbrøt torsdag sin reise til Washington, der han deltok på møter i regi av Det internasjonale pengefondet (IMF). En kilde i finansministerens krets sier Kwartengs hjemreise var nødvendig for å «selge» regjeringens finansieringsplan for skattekuttene til parlamentarikere og publikum innen kunngjøringen 31. oktober.

Torsdag avviste Kwarteng at regjeringen ville endre kurs, men i et senere intervju med The Daily Telegraph svarte han «la oss se» på spørsmål om han er villig til å droppe kuttet i selskapsskatten.

Mandag advarte kredittvurderingsselskapet Fitch om at Storbritannias økonomi kan være på vei inn i en dyp resesjon.

U-sving

Regjeringen har allerede trukket et kontroversielt forslag om kutt i toppskatten, noe som er blitt omtalt som «en ydmykende U-sving»

Truss har fått en mildt sagt humpete start på sin knapt halvannen måned lange statsministergjerning og har allerede rukket å bli mindre populær enn både forgjengeren Boris Johnson og tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn.

I begynnelsen av oktober holdt Truss sin første tale på et tory-landsmøte. Her forsvarte hun regjeringens politikk og kom ikke med noen signaler om flere endringer.

I begynnelsen av oktober holdt Truss sin første tale på et tory-landsmøte. Her forsvarte hun regjeringens politikk og kom ikke med noen signaler om flere endringer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer