Kvinner på Grønland saksøker Danmark for innsetting av spiral

67 kvinner på Grønland saksøker den danske staten fordi de som unge fikk innsatt spiral av danske leger, uten samtykke.

En gruppe på 67 kvinner har levert en stevning til den danske stat ved statsminister Mette Frederiksen, her avbildet på sosialdemokratenes årsmøte i september. Foto: Henning Bagger / NTB
En gruppe på 67 kvinner har levert en stevning til den danske stat ved statsminister Mette Frederiksen, her avbildet på sosialdemokratenes årsmøte i september. Foto: Henning Bagger / NTB Vis mer
Publisert

Kvinnene krever 300.000 kroner hver, melder Danmarks Radio.

På slutten av 1960-tallet fikk anslagsvis 4500 jenter og kvinner satt inn spiral som et ledd i å begrense befolkningsveksten på Grønland. Forskere er for tiden i gang med å undersøke det juridiske grunnlaget, omfanget og beslutningene bak praksisen.

Denne undersøkelsen blir imidlertid først klar i 2025, men en gruppe på 67 kvinner har allerede nå levert en stevning til statsminister Mette Frederiksen.

– Jeg mener det allerede nå er dokumentert at det har skjedd krenkelser. Vi risikerer å vente på en undersøkelse som kommer til å trekke ut i årevis, og som bare kommer til å slå fast det vi allerede vet, sier advokat Mads ramming, som representerer kvinnene, til kanalen.

Han påpeker også at mange av kvinnene nå er godt voksne og ikke kan vente for lenge på en avgjørelse om erstatning.

På 1970-tallet fikk Danmark kraftig fra FN, som oppfordret til at også befolkning i tidligere koloniserte landområder skulle få bestemme selv hvor mange barn de ville ha.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer