Vis mer

Kvinnen som ble drept av selvkjørende bil hadde skylda, mener politiet

Politiet sier fotgjengeren antakelig hadde skyld i ulykken.

(upublisert) Opprettet
Politiet sier til medier i San Fransisco at antakeligvis var fotgjengeren skyld i ulykken. Kvinnen på 49 år som døde i ulykken, ble påkjørt av den selvkjørende bilen da hun "plutselig gikk fra en midtrabatt og ut i traffikkert vei med en sykkel lastet med plastposer", skriver SF Cronicle.

- Sjåføren sier det var "som et flash", personen gikk ut foran dem, sier politisjefen i Tempe, Arizona. Sjåføren rakk ikke å reagere med å oversyre elektronikken før han hørte lyden av krasjet.

Bilen hadde en fart på 61 kilometer i timen. Bilen rakk ikke bremse. Bilen har videokamera og et utall andre sensorer, og politiet har sett filmen fra ulykken.

- Etter å ha sett videoen, er det veldig klart det ville vært vanskelig å unngå denne ulykken enten bilen var selvkjørende eller manuell. Hun kom fra skyggen og rett ut i veien, sier politiet.

Bilen var ikke førerløs

Det er ikke riktig som NTB skriver at fotgjengeren ble påkjørt av en førerløs bil. Bilen var autonom, altså kjørte den helt på egenhånd. Men den var ikke førerløs. Det var en spesialtrent sjåfør ombord som jobber med å følge med og kunne overta rattet og pedalene om noe uforutsett oppstår.

(FOTO: Rick Scuteri, Reuters)(FOTO: Rick Scuteri, Reuters)

Hun ble påkjørt av en Volvo SUV

Den selvkjørende bilen var en Volvo XC90 SUV. Bilen var en del av taxiselskapet Uber sitt forskningsprosjekt som har som formål å tilby selvkjørende Taxier. Det har rullet selvkjørende biler på veien i USA en stund. Årsaken er at det trengs masse data fra ekte trafikksituasjoner slik at sjåførene kan lære algoritmene hva de skal gjøre i uoversiklige situasjoner. Et annet selskap, Waymo, jobber med et tilsvarende prosjekt.

Ulykken skjedde på et sted det ikke skulle vært fotgjengere

Ifølge flere kilder skjedde ulykken i et veikryss i Tempe i Arizona. Krysset var et møte mellom seksfelt og firefelts veier, og ikke et sted som er laget for at fotgjengere skal ferdes. Enkelte bilder fra Google StreetView viser et veikryss der det tilsynelatende er en gangvei som er forsøkt stengt med et fotgjenger forbudt skilt. Om dette stemmer, vil kanskje også veimyndighetene måtte ta på seg noe av skylden her. Flere meldinger forteller at hun krysset veien med en sykkel trillende ved siden av seg, over flerfeltsveien utenfor fotgjengerfelt.

Ulykken utgjør en liten andel totale trafikkdrepte i USA

Antall trafikkdrepte fotgjengere i USA i 2015 var 5376. Drepte syklister var 818 ifølge statistikkportalen Statista.com.  Alle disse trafikkdrapene ble forårsaket av mennesker.

Statistic: Number of road traffic fatalities in the United States by person type in 2015 | Statista
Find more statistics at Statista

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.