Kvinne tiltalt for å ha drept moren – kan trolig ikke straffes

En 38 år gammel kvinne er i Oslo tingrett tiltalt for å ha drept sin egen mor og for drapsforsøk på en annen kvinne. De sakkyndige mener hun var psykotisk.

Advokat Christian Flemmen Johansen forsvarer kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin egen mor. Kvinnen var psykotisk i handlingsøyeblikket og kan derfor ikke straffes. Foto: Heiko Junge / NTB
Advokat Christian Flemmen Johansen forsvarer kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin egen mor. Kvinnen var psykotisk i handlingsøyeblikket og kan derfor ikke straffes. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Den 38 år gamle kvinnen ble pågrepet i avgangshallen på Oslo S etter at hun 12. november i 2019 hadde angrepet en tilfeldig kvinne i 60-årene med kniv.

To dager senere fant politiet 38-åringens mor drept med kniv i kvinnens leilighet på Sofienberg i Oslo. Obduksjonsrapporten konkluderte med at hun trolig ble drept samme dag som knivangrepet på Oslo S, eller dagen i forveien.

Det er retten som skal avgjøre hvorvidt kvinnen var strafferettslig tilregnelig, men vil høyst sannsynlig konkludere i samsvar med psykiaterne som har undersøkt henne

Var psykotisk

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at kvinnen var psykotisk på gjerningstidspunktet, hvilket innebærer at hun ikke kan straffes selv om retten skulle komme til at hun har gjort det hun er tiltalt for.

Aktor, statsadvokat Erik Marthinussen, varsler derfor at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Saken kommer opp for Oslo tingrett tirsdag. Retten har satt av to uker til hovedforhandlingen.

Trakk tilståelse

Tiltale erkjente drapet innledningsvis i etterforskningen, men endret senere forklaring og hevdet at hun ikke hadde noe med det å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer