Kvinne på legendarisk fransk kyssebilde er død

Francoise Bornet, som ble foreviget på et verdensberømt foto da hun kysset kjæresten sin foran rådhuset i Paris i 1950, er død. Hun ble 93 år gammel.

Francoise Bornet i et bilde tatt i 2005. Nå er hun død. Foto: NTB / Reuters / Philippe Wojazer
Francoise Bornet i et bilde tatt i 2005. Nå er hun død. Foto: NTB / Reuters / Philippe Wojazer Vis mer
Publisert

Fotojournalisten Robert Doisneau tok bildet «Kysset ved rådhuset», som har blitt stående som et symbol på Paris som kjærlighetens by. Postkort med motivet ble solgt i hopetall, og i 1986 kom det i plakatstørrelse og solgte i ytterligere flere hundre tusen eksemplarer.

I over fire tiår var det en godt bevart hemmelighet hvem det kyssende paret var. Bornet sto fram først etter at et annet par hevdet det var de som var på det verdensberømte svart-hvitt-bildet. I tillegg til at det ble kjent at det var Bornet og hennes ekspartner Jacques Carteaud som kysset hverandre tilsynelatende flyktig i menneskevrimmelen, måtte Doisneau innrømme at det ikke var et lykkelig blinkskudd, men et planlagt bilde, tatt for magasinet Life. Temaet var «elskende i Paris».

– Han tok fem-seks positurer. Det tok rundt en halv dag, fortalte Bornet. Den daværende kunststudenten ble oppdaget av Doisneau da hun gikk forbi ham sammen med kjæresten og medstudenten Carteaud. Da kysset de hverandre naturlig og uoppfordret, men ikke foran rådhuset. Fotografen ba dem gjenta kysset flere steder i byen.

Noen dager senere fikk Bornet originalen som et minne fra fotografen. I 2005 solgte hun bildet på auksjon for 155.000 euro, som den gangen tilsvarte rundt 1,25 millioner kroner.

(©NTB)

Mer om