Kutter barnehageprisene til 2000 kr i måneden

Fra 1. august neste år kuttes barnehageprisene til 2000 kroner i måneden, opplyser regjeringen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag morgen. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag morgen. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) på St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag morgen.

– Dette er et historisk løft for velferden og for at barnehager er tilgjengelig for alle. Jeg er veldig stolt av dette grepet og håper at familier over hele landet ser at dette er et grep regjeringen gjør som gagner dem, sier Brenna til NTB.

I dag er maksprisen for barnehage på 3000 kroner i måneden. De fleste barnehager har for øvrig også et tillegg for mat.

Fra 1. august neste år kuttes barnehageprisene til 2000 kroner i måneden.Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Fra 1. august neste år kuttes barnehageprisene til 2000 kroner i måneden.Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

– Det er ikke uvanlig for en familie å ha to barn i barnehagen. Har de det, får de opp mot 20.000 kroner i lettelser, sier Støre til NTB.

- Dette er en universell velferdsordning. Nå har vi nær alle barn i barnehager, det er veldig viktig. Man kan nesten ikke overvurdere betydningen av en god barnehage for barn i oppvekst, sier han videre.

3 milliarder kroner i året

Det går nå i underkant av 300.000 barn i norske barnehager over hele landet.

Endringene legges inn i neste års statsbudsjett og vil koste cirka 1,5 milliarder kroner i 2024. Helårseffekten blir på litt over 3 milliarder kroner.

Statsministeren og statsrådene snakker med pressen etter at nyheten ble lagt frem. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Statsministeren og statsrådene snakker med pressen etter at nyheten ble lagt frem. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer

Regjeringen har allerede gjort barnehage gratis for barn nummer tre. Siden det i tillegg er søskenmoderasjon på 30 prosent for barn nummer to, blir den maksimale prisen en familie må ut med for barnehage – uansett hvor mange barn de har i barnehage samtidig – på 3400 kroner i måneden med de nye prisene.

Barnehage er allerede gratis for familier i tiltakssonen i Troms og Finnmark.

– Mer attraktivt for unge å bosette seg i distriktet

Fra 1. august neste år kutter regjeringen også prisene ekstra i kommuner med sentralitet 5 og 6 til 1500 kroner i måneden. SSB deler norske kommuner inn i en sentralitetsindeks fra 1–6 hvor 1 er de mest sentrale kommunene, og 6 er de minst sentrale.

Totalt er det 212 kommuner i disse to kategoriene.

Eksempler på kommuner med sentralitet på 5 er Alstahaug, Stranda, Rauma, Trysil, Vaksdal, Bømlo og Sogndal. Kommuner som Ulvik, Høyanger, Aurland, Frøya og Inderøy har sentralitet 6.

– For de mest spredtbygde distriktskommunene blir prisen nå halvert fra 3000 kroner til 1500 kroner. En familie med to barn vil med dette grepet spare 28.050 kroner i året. Det vil gjøre det mer attraktivt for unge å bosette seg i distriktet, sier Vedum.

(©NTB)