Kun én av ti lar seg coronateste på grensa

Kun ti prosent av alle som krysser grensa til Norge, lar seg teste frivillig, opplyser helsemyndighetene.

Kun én av ti som kommer fra utlandet, tar en frivillig koronatest på grensa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kun én av ti som kommer fra utlandet, tar en frivillig koronatest på grensa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er ikke realistisk å teste alle som kommer til Norge. Men det er mulig å teste flere enn i dag, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag.

Regjeringen foreslår derfor en øremerket tilskuddsordning for å dekke kommunenes kostnader til etablering og drift av testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge. Der vil alle reisende fra utlandet få tilbud om å teste seg gratis.

Erfaringen så langt er at rundt én av ti lar seg teste.

– Det er vi veldig glade for. Det viser allerede ved innføringen at dette er et tilbud som tas i bruk, sier Guldvog. Selv om man tester negativt, må karanteneplikten på ti dager overholdes, understreker helsemyndighetene.

Helseminister Bent Høie (H) framholder at det er viktig å redusere risikoen for import av smitte til Norge.

– Samtidig vil vi unngå de store negative konsekvensene ved å stenge grensene, for eksempel for arbeidsplassene. Derfor styrker vi kontrollen og mottaket av dem som kommer til Norge, sier han.

Flere kommuner Helsedirektoratet har vært i kontakt med, har pekt på utfordringer med å få tak i nok helsepersonell til teststasjonene. Det er imidlertid lov til å benytte medhjelpere med nødvendige kvalifikasjoner og opplæring, som folk fra Sivilforsvaret, Norges Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp, eller medisin- og sykepleierstudenter, sier Høie.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer