Kulturminister: – En av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge

Det er umåtelig trist at Kim Friele, som er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge, har gått bort, mener likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er umåtelig trist at Kim Friele er død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er umåtelig trist at Kim Friele er død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge. For at LHBTI-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet, sier Trettebergstuen (Ap) til NTB.

Statsråden sier at alle nyter godt av at Friele aldri ga seg.

– Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv, og har med sin personlighet, sin innsats og sin dedikasjon utrettelig kjempet for likestilling, og endret det norske samfunnet, sier hun.

– Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn, legger hun til.

- Hun gjorde Norge rausere

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, skriver på Twitter at ingen har gjort mer for homokampen enn Friele.

– En bauta har gått bort. Det er med dyp takknemlighet jeg vil minnes Kim Friele, som gikk foran i kampen for homofiles rettigheter og gjorde samfunnet rausere og mer inkluderende, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse til VG tirsdag morgen.

Kim Friele var en modig, tydelig og utålmodig stemme i homokampen i 60 år, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg kaller Kim Friele modig og en inspirasjon. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Statsminister Erna Solberg kaller Kim Friele modig og en inspirasjon. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

– Friele har inspirert mange og gikk først i kampen som har gjort det mye lettere for generasjoner å leve åpne og frie liv, sier Solberg til NTB.

Tidligere statsminister og nå generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg omtaler Friele som en som bidro til å gjøre landet mer åpent og inkluderende.

Mer om