Kulturlivet demonstrerer: - Det er nok nå

Representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er urimelige og uforholdsmessige coronatiltak.

Kulturlivet demonstrerte utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Kulturlivet demonstrerte utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

– Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger, heter det i Facebook-arrangementet for demonstrasjonen.

Kulturministeren smittet

Planen var egentlig at kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) skulle møte demonstrantene foran stortinget, men onsdag formiddag kunne Dagbladet melde hun har blitt coronasmittet.

– Jeg har testet positivt med tre vaksinedoser i kroppen og korrekt avstand til folk. Dette illustrerer at viruset fortsatt er med oss. Det er ekstremt viktig at vi som smittes ikke smitter andre, sier hun til avisen.

Og legger til:

ultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har fått påvist coronavirus. Foto: Torstein Bøe / NTB
ultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har fått påvist coronavirus. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

– Her ligger jeg med feber og hodepine, og får dessverre ikke møtt kulturlivet i dag.

Håper å slippe opp mer

Torsdag oppjusterte regjeringen antallsbegrensningen fra 50 til 200 personer men det er ikke godt nok, mener flere i kulturlivet.

Kulturministeren har sagt til NRK at hun håper å kunne øke publikumstallet enda mer i løpet av uken, men har foreløpig ikke fulgt opp med noe konkret.

I en pressemelding skriver Scenekvelder at de mener det ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag for regelen om antallsbegrensninger og heller ikke støtteordninger som garanterer for sektoren.

Jan Fredrik Karlsen var en av dem som holdt appell under demonstrasjonen foran Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB
Jan Fredrik Karlsen var en av dem som holdt appell under demonstrasjonen foran Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

– Vi er de første arenaene som stenges ned, og de siste som blir åpnet opp, uten at det foreligger smittefaglig grunnlag som tilsier at det er mer fare for smitte hos oss enn hos andre. Det er nok nå. Vi kan ikke lenger bære byrden for manglende helse- og sykehuskapasitet i dette landet, sier produsent Karianne Jæger i Scenekvelder.

Virke: – Tålmodigheten over

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke var også representert på demonstrasjonen og holdt appell.

– Regjeringen viser liten tillit til kulturbransjen ved å begrense deres mulighet til å ha publikum. Dette er en bransje som er først til å stenges, og sist til å åpnes. Vi får heller ikke klare svar på hvorfor. Da blir det ikke bedre når støttetiltakene er uforutsigbare og kommer sent på plass. Tålmodigheten er over, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder for kultur og opplevelser i Virke.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer