Kuldebølge skaper kaos og massive strømbrudd i USA

Minst 13 mennesker har mistet livet i trafikken, flere millioner har mistet strømmen og flyavganger er innstilt som følge av en omfattende kuldebølge i USA.

Kulde og store snømengder skaper kaos i USA. Her forsøker en bilist å navigere en snødekt motorvei i Austin i Texas. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB
Kulde og store snømengder skaper kaos i USA. Her forsøker en bilist å navigere en snødekt motorvei i Austin i Texas. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB Vis mer
Publisert

Myndigheter landet over er satt i alarmberedskap.

– Over 150 millioner amerikanere lever alt i områder der det er sendt ut varsel om vinterstormer og isstormer, konstaterte National Weather Service (NWS) mandag.

Da hadde sju delstater – Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky, Mississippi og Texas – erklært en eller annen form for krise som følge av vinterværet.

Minst 5 millioner er strømløse mandag, nesten 4,4 millioner av dem i Texas. Det var mandag ni minusgrader i Houston, og folk bes om å trekke inn i husene sine – selv om de ikke skulle ha tilgang til strøm for å få på lysene og varmeapparater. Mange må forberedere seg på å være uten strøm så lenge som til torsdag, advarer myndighetene.

President Joe Biden har erklært krise i Texas, noe som åpner for føderal bistand til myndighetene i delstaten. I Texas, så vel som i Oklahoma og Kansas, er det ventet rekordstore snømengder de neste dagene, enkelte steder opp mot 30 centimeter.

CNN melder at minst 13 personer har mistet livet i trafikkulykker som følge av været.

Ytterligere to mennesker er funnet døde langs veier i Houston-området, ifølge politiet trolig som følge av de lave temperaturene, skriver nyhetsbyrået AP.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer