Kryptogründer arrestert

Grunnleggeren av kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, er pågrepet på Bahamas etter anmodning fra den amerikanske regjeringen, opplyser påtalemyndigheten i USA.

Tidligere FTX-direktør Sam Bankman-Fried i et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC. Foto: Good Morning America / ABC News / AP / NTB
Tidligere FTX-direktør Sam Bankman-Fried i et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC. Foto: Good Morning America / ABC News / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Pågripelsen baserer seg på en hemmeligstemplet tiltale tatt ut av statsadvokatene i det sørlige distriktet i New York, sier den føderale statsadvokaten Damian Williams i en uttalelse.

Bankman-Fried har vært under etterforskning av justisdepartementet i USA og myndighetene på Bahamas etter at selskapet hans, som var verdsatt til 32 milliarder dollar, begjærte seg konkurs 11. november.

Milliarder forsvunnet

Bankman-Fried trakk seg som direktør samtidig som kryptobørsen FTX i forrige måned søkte om konkursbeskyttelse i USA.

Det viste seg at 662 millioner dollar, over 6,5 milliarder kroner, på mystisk vis forsvant fra FTX etter at konkurssøknaden var levert inn. Dette er til tross for at myndighetene på Bahamas, der selskapet har sitt hovedkontor, hadde frosset alle verdier i selskapet.

USA påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot tidligere FTX-gründer Sam Bankman-Fried. Arkivfoto: Marta Lavandier / AP / NTB
USA påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot tidligere FTX-gründer Sam Bankman-Fried. Arkivfoto: Marta Lavandier / AP / NTB Vis mer

Opplysningene om de forsvunne milliardene kommer fra selskapets juridiske rådgivere i USA, men det er ikke klart hvor pengene har tatt veien eller hvem som står bak.

Myndighetene på Bahamas sier Bankman-Fried ble pågrepet etter at amerikanske påtalemyndigheter tok ut siktelse. De venter at USA vil kreve ham utlevert.

Uklar kobling

Begynnelsen på slutten for FTX var da det nylig ble oppdaget at Bankman-Fried hadde et annet selskap, Alameda, som hadde uklar kobling til FTX, blant annet gjennom oppkjøp av kryptovalutaen FTT.

Det fikk konkurrenten Binance til å kvitte seg med hele sin beholdning av FTT, verdt nærmere 5 milliarder kroner. Andre kunder fulgte etter, og FTX fikk derfor store problemer med likviditeten.

Tirsdag tilbød Binance seg å overta FTX for en brøkdel av det selskapet en gang ble verdsatt til, men tilbudet ble kort tid etter trukket tilbake med kommentaren «problemet er utenfor vår kontroll og umulig å løse».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer