Kronprinsessen fra talerstolen på minnesmarkering: - Heldigvis er det historie

Under en minnemarkering ved Berlinmuren delte kronprinsesse Mette-Marit sin egen opplevelse av murens fall for over 30 år siden.

Kronprinsesse Mette-Marit talte på markeringen. Foto: Heiko Junge / NTB
Kronprinsesse Mette-Marit talte på markeringen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Kronprinsparet er i Tyskland på et fire dager langt besøk med flere statsråder, deriblant utenriksministeren. På 34-årsdagen siden murens fall 9. november 1989 holdt Mette-Marit en tale. Hun så tilbake på dagen hun selv husker svært godt.

– Vi var 16 år gamle. Kronprinsen var i Oslo. Jeg var i Kristiansand. Vi satt foran TV-en med klassekameratene på skolen. Akkurat som tusener av andre i Europa, følte vi at vi tok del i et historisk øyeblikk, mintes Mette-Marit.

De uforglemmelige TV-bildene viste tusenvis av folk som strømmet over grensa, leende og gråtende, mens de klemte hverandre, fortalte hun. De norske elevene fulgte sendingen med en blanding av vantro og en følelse av en felles seier.

– Heldigvis er Berlinmuren nå historie. Etter en fredelig revolusjon ble Tyskland sakte gjenforent som ett land. I dag er Tyskland en garantist for fred og frihet på vegne av hele Europa, sa Mette-Marit fra talerstolen ved en bevart del av den gamle muren, ifølge Aftenposten.

– Murene er fysiske byggverk, men de kan også bygges inni oss. De kan bygges av betong, glass eller metall. De kan også bygges av løgn og fiendtlighet. Murer lages mellom dem og oss. De er bygget på grunnlaget av tidligere sår og arvelige konflikter. Av mangel på vilje til å akseptere perspektivene av andre, sa hun.

Kronprinsessen avsluttet med å si at vi må fortsette å rive ned murer. Slik kan vi skape framtida sammen.

– Fordi – på vårt beste – går det opp for oss at det ikke finnes noe «vi» og «dem».

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer