Kronprins Haakon skal delta i ekspedisjon over Grønlandsisen i andre halvdel av mai

Kronprins Haakon drar til Grønland for delta på en ekspedisjon i samarbeid med Universitetet i Tromsø som starter 19. mai.

Kronprins Haakon på tur opp fra Fiskfjord og inn til Turlagshytta Haakonsbu for å foreta offisiell åpning av den i 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Kronprins Haakon på tur opp fra Fiskfjord og inn til Turlagshytta Haakonsbu for å foreta offisiell åpning av den i 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekspedisjonen starter i Ilulissat, og kronprinsen skal være med på den første delen som går over innlandsisen med kite (seil) og ski som fremkomstmiddel, heter det i en pressemelding fra UiT. Den tidligere skistjernen Vegard Ulvang skal også være med.

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet opplyser til NTB at kronprinsen blir borte i om lag tre uker.

Ekspedisjonen arrangeres i forbindelse med UiTs 50 årsjubileum. Det var kronprinsens bestefar, kong Olav, som sto for den offisielle åpningen i 1972.

– Formidle forskning og polarhistorie

– Vi er takknemlig for at H.K.H kronprins Haakon har takket ja til å delta på ekspedisjonen og bidra til å markere universitetets jubileum, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT.

«Formålet med ekspedisjonen er å formidle kunnskap og innsikt om arktisk natur, forskning og polarhistorie», heter det i pressemeldingen fra Slottet.

– Vi håper mange vil følge ekspedisjonen og slik kunne bli med ut i isen for å oppleve, se og forstå mer av Grønlands fortid og nåtid, og hvilken rolle innlandsisen kommer til å spille for vår felles framtid, sier ekspedisjonens leder Harald Dag Jølle.

Issmelting og klima

Den andre delen av ekspedisjonen gjennomføres uten kronprinsen. Deltakerne skal padle i kajakk langs deler av østkysten.

Under ferden over Grønland vil det også bli tatt jevnlige snøprøver som skal leveres til klimaforskere ved forskningsstasjonen Eastgrip midt på Grønlandsisen. Kunnskap fra denne forskningen blir viktig for å forstå hvor mye is som kommer til å forsvinne fra Grønland med et varmere klima, skriver Slottet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer