Kronefallet: 5 dårlige nyheter for nordmenn

Kronen er i hardt vær. Det rammer deg.

Den norske kronen har falt gjennom høsten før den tirsdag denne uken nærmest kollapset. SOL har samlet konsekvenser en svekket krone kan få for «folk flest»:

1. Dyrere å feriere i utlandet

– Det er klart at når euroen nærmer seg tier’n vil mat og drikke bli dyrere, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til TV 2. Hun tror reiseklare nordmenn vil se mot land som ikke bruker euro, og nevner Tyrkia, Kroatia og Bulgaria.

2. Dyrere matvarer i norske butikker

Matgiganten Orkla varsler økte priser på importerte matvarer. - Siden 25. november har euroen styrket seg ti prosent og svenske kroner åtte prosent. Dermed ligger det an til betydelig høyere matpriser, konserndirektør for kommunikasjon i Orkla Foods, Håkon Mageli, til VG. Også andre importerte varer kan bli dyrere.

3. Dyrere svenskehandel og netthandel

- Det er liten tvil om at grensehandelen har blitt mye dyrere, og at det er langt mindre å spare på å fylle handlekurven i Sverige. Men det er fortsatt slik at svært mange varer er billigere i Sverige, så helt bortkastet er det nok ikke å ta turen over grensa, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan til Dinside. Også netthandel i utenlandske nettbutikker blir dyrere. 

4. Boligkunder fikk valutasjokk

Det gjelder ikke så mange, men 1.300 SR-Bank-kunder som har boliglån i sveitserfranc fikk seg et skikkelig valutasjokk tirsdag. Finansavisen skriver at boliglån økte med 30 prosent da sveitserfrancen nådde et historisk nivå mot den norske krona tirsdag. - Fytti grisen, det er noe som ikke stemmer. Det er panikk. Valutalån er risky business. Du må tåle å tape en halv million på et vanlig boliglån, sier en boliglånskunde til avisen.

5. Dyrere å være student i utlandet

En av gruppene som umiddelbart rammes når den norske krona svekkes, er norske studenter i utlandet som får støtte fra Lånekassen, skriver E24. Å få norske kroner på konto, men betale husleie og dagligvarer i euro er dårlig business akkurat nå . - Når lånet som skulle gå til levekostnader plutselig må dekke skolepengene, da blir studentene bekymret, leder Madeleine Mowinckel i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) til nettstedet.