Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet
Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet Vis mer

Europarådet

Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet

Kroatiske Marija Pejcinovic Buric ble onsdag valgt til ny generalsekretær i Europarådet. Hun overtar etter Thorbjørn Jagland.

Publisert

Buric fikk 159 stemmer da parlamentarikerforsamlingen i Europarådet valgte ny generalsekretær. Motkandidaten Didier Reynders fra Belgia fikk 105 stemmer.

56 år gamle Buric ble født i Mostar i det daværende Jugoslavia. Hun satt i nasjonalforsamlingen i Kroatia fra 2008 til 2011 og har vært landets utenriks- og europaminister siden 2017. Hun tilhører det konservative partiet Den kroatiske demokratiske union.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerer den nyvalgte generalsekretæren i en Twitter-melding.

– Norge ønsker den nye generalsekretæren velkommen. Europarådet trenger en erfaren leder til å lede organisasjonen videre og sikre menneskerettighetene over hele kontinentet, skriver hun.

– Hun blir den første generalsekretæren som ikke er fra et vesteuropeisk land og den andre kvinnelige generalsekretæren i Europarådets 70 år lange historie. Begge deler er veldig positivt etter mitt syn, skriver Vetle Wang Soleim i Høyre i en epost til NTB. Han leder partiets europautvalg. Soleim er også fornøyd med at den nye generalsekretæren tilhører samme politiske «partifamilie» som hans eget parti.

Thorbjørn Jagland har hatt toppvervet i Europarådet i to perioder fra oktober 2009.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.