Kritisk for mange: - Inne i en utfordrende periode

Etterspørselen etter fritidsboliger faller kraftig. Det får konsekvenser for hytteprodusenter, som har måttet nedbemanne på grunn av den lave etterspørselen.

Antallet byggesøknader knyttet til fritidsboliger har falt kraftig. Foto: Lise Åserud / NTB
Antallet byggesøknader knyttet til fritidsboliger har falt kraftig. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Fram til 25. september i år har det bare blitt gitt 1614 tillatelser, sammenlignet med 4074 tillatelser på samme periode i fjor, viser tall fra Prognosesenteret og Statistisk sentralbyrå, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til.

– Det er blitt registrert 60 prosent færre igangsettingstillatelser av fritidsboliger og fritidsleiligheter sammenlignet mot samme periode i fjor, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret til avisen.

Ifølge Mathiesen er dette kanskje den beste måten å måle etterspørselen av nye fritidsboliger.

Han mener årsakene til nedgangen fortsatt er høye renter, generell høy prisvekst og potensielt høye strømregninger til vinteren som fortsatt kan skremme.

DN har snakket med flere hytteprodusenter om saken. De forteller at markedstrenden har ført til flere nedbemanninger.

– Hyttemarkedet er inne i en utfordrende periode. Det er usikkerhet blant de som ønsker å kjøpe seg hytte, grunnet rentehevinger, krig og ikke minst prisøkninger, sier daglig leder Magne Omsrud, i Hedda Hytter.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer