Kritikerne har blitt hørt - nå slutter SeaWorld med spekkhogger-show

4 grunner til at det omstridte showet droppes.


Etter flere skader, massiv kritikk og sviktende besøkstall, har SeaWorld nå besluttet å droppe  spekkhogger-show, men bare i California. Ifølge Dagbladet lover vannparkkjeden ny og «mer naturlig» underholdning innen 2017.


SOL har samlet 4 grunner til at spekkhogger-showet droppes:


 1. Besøkstallet har stupt


  SeaWorld har holdt på med spekkhogger-show siden oppstarten i 1964, og er en av grunnene til at parken har vokst seg stor. De siste årene har tilskuerne flyktet fra parken.

  Til tross for at SeaWorld har kuttet billettprisene, har de mistet 1 million besøkende, skriver The Dodo. Ifølge the Guardian har parkens fortjeneste stupt med hele 84 prosent de siste årene.

  Nå håper SeaWorld altså på å få tilbake sitt gode rykte ved å endre strategi.

  - Vi hører på våre gjester. På denne måten utvikler oss som firma, sier direktør Joel Malby til the Guardian.

  (FOTO: John Gastaldo, Zuma Press/ NTB Scanpix)


 2. Massiv kritikk


  Særlig siden dokumentaren «Blackfish» kom ut i 2013, har kritikken haglet mot SeaWorld. I dokumentaren ble det antydet at måten SeaWorld behandler dyrene er skyld i spekkhoggernes aggressivitet, skriver VG.

  Tidligere i år fikk «Jackass»-stjernen Steve-O mye oppmerksomhet for sin protest mot SeaWorld. Han klatret opp i en heisekran i Hollywood, viftet med et badedyr og fyrte av fyrverkeri. Stuntet falt ikke i god jord hos politiet, og våghalsen ble dømt til 30 dager i fengsel.

  (FOTO: Splash News/ NTB Scanpix)


 3. Flere alvorlige ulykker


  Det har vært en rekke ulykker og dødsfall knyttet til spekkhoggere i fangenskap. I 2010 døde den erfarne instruktøren Dawn Brancheau under et show. Spekkhoggeren Tilikum dro Brancheau ut i vannet og kastet henne rundt foran et skrekkslagent publikum. Hun skal ha fått flere skader og druknet til slutt. Til tross det dramatiske dødsfallet bestemte SeaWorld seg for å beholde spekkhoggeren.

  Tidligere har Tilikum vært involvert i to andre dødsfall. I 1991 var han en av tre spekkhoggere som var involvert i drukningen av en instruktør ved et akvarium i Victoria i Canada, men det ble aldri slått fast at det var hans skyld.

  Åtte år senere, etter at han hadde flyttet til Orlando, fant man en morgen en død, naken mann på Tilikums rygg. Etterforskningen viste at mannen hadde sneket seg inn til akvariet midt på natten. Nøyaktig hvordan mannen døde vet man ikke. Dermed kom tvilen Tilikum til gode igjen.

  Spekkhoggere er rovdyr som lever av blant annet stimfisk, hval og sel skriver NRK.

  - Selv om de kan virke som tamme og snille kosedyr, må man aldri glemme at de er rovdyr med instinkter. Dette er havets herskere, som har både sel og hval på menyen - dyr på samme størrelse som en dykker, sier Magne Goffeng i Lofotdykk til NRK.

  Den beryktede spekkhoggeren Tilikum under et show i Orlando, Florida. (FOTO: Gerardo Mora, Afp/ NTB Scanpix)


 4. Forbud mot å avle spekkhoggere


  I oktober kunngjorde California at de forbyr oppdrett av spekkhoggere i fangenskap i parken, skriver VG. Det ble også besluttet at SeaWorld ikke får fange nye spekkhoggere. Avgjørelsen ble hyllet av dyrevernorganisasjonen PETA.

  - Disse 11 spekkhoggerne vil være de siste 11 spekkhoggerne der, uttalte PETAs advokat, Jared Goodman.

  SeaWorld på sin side, var skuffet over forbudet og pekte på at reproduksjon en en naturlig og viktig del av et dyrs liv.

  Flere demonstrerte mot SeaWorld i London i sommer. (FOTO: Pete Riches, Demotix/ NTB Scanpix)