Kristersson og Frederiksen har tett kontakt om koranbrenning

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har de siste dagene hatt tett kontakt med sin danske kollega Mette Frederiksen om brenning av hellige skrifter.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har tett kontakt med sin danske kollega Mette Frederiksen rundt koranbrenningene som har funnet sted i landene den siste tiden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
Sveriges statsminister Ulf Kristersson har tett kontakt med sin danske kollega Mette Frederiksen rundt koranbrenningene som har funnet sted i landene den siste tiden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det forteller Kristersson selv på sin Instagram-konto.

– Vi befinner oss i den alvorligste sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, og her hjemme vet vi at både stater, statslignende aktører og enkeltindivider kan utnytte situasjonen, skriver den svenske statsministeren.

Det heter videre i innlegget at Sverige og Danmark er to av verdens mest velfungerende demokratier.

– Vi står opp for ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet. Vi har en sterk tradisjon med å respektere andre mennesker og ulike trosoppfatninger. Religionsfrihet er en selvsagt hjørnestein i våre samfunn, skriver Kristersson.

Lovverket

Sveriges arbeids- og integreringsminister Johan Pehrson åpner for å se på lovverket for å få slutt på koranbrenningene i Sverige.

– Vi vet at situasjonen vår utnyttes av krefter som vil Sverige alt annet enn godt, sa han i forrige uke.

Pehrson mener at dersom truslene mot Sverige blir større og mer omfattende, er det viktig å stille seg spørsmålet om loven burde endres.

Videre sier han at Sverige også må bli flinkere til å forklare hvordan et samfunn kan kombinere religions- og ytringsfrihet til personer som flytter til Sverige fra muslimske land.

Den svenske regjeringen har også vært i kontakt med utenriksministrene i flere muslimske land, blant annet Iran, Irak, Algerie og Libanon, for å forsøke å dempe krisen.

Tyrkia fordømmer

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan ber Sveriges regjering ta konkrete skritt for å hindre koranbrenning, sier en kilde i det tyrkiske utenriksdepartementet.

I en telefonsamtale søndag skal Fidan ha sagt til sin svenske motpart Tobias Billström at en fortsettelse av slike avskyelige handlinger under dekke av uttrykksfrihet er uakseptable, sier kilden.

(©NTB)