Krever svar om E-tjenestens rolle

Frode Berg er kritisk til hemmeligholdet rundt Etterretningstjenesten rolle i saken hans. Han mener offentligheten fortjener å få svar.

Frode Berg og hans advokat Brynjulf Risnes møtte pressen etter den lukkede høringen i Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frode Berg og hans advokat Brynjulf Risnes møtte pressen etter den lukkede høringen i Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Den spionasjedømte nordmannen var i en lukket høring på Stortinget mandag, men har fortsatt ikke fått innsyn EOS-utvalgets rapport om saken sin.

Etter høringen har Berg forventninger om at offentligheten skal få innsyn etter hvert.

– Det var en åpenhet på en avgradert versjon som kan offentliggjøres etter hvert. Jeg håper vi sammen med Brynjulf Risnes har klart å overbevise dem om behovet for det, sa han til pressen.

Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men hevder at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

– Jeg vil fortelle om min situasjon i dag og litt om hvordan familien har det. Det har vært en prøvelse i tre år, hvor jeg blant annet har sett fram til rapporten fra EOS-utvalget. Det har derfor vært en nedtur med all støyen rundt hemmeligholdet av rapporten som ble lagt fram, sa Berg til VG på vei inn til høringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer