Kreml: Ukrainske opprørere har bedt Russland om hjelp mot ukrainske styrker

Separatistlederne i Donetsk og Luhansk øst i Ukraina har bedt president Vladimir Putin om russisk hjelp for å «avverge aggresjon», ifølge russiske nyhetsbyråer.

Innbyggere i regionene Donetsk og Luhansk blir evakuert fra områder kontrollert av prorussiske separatister. Nå melder Kreml at separatistlederne har bedt om russisk militærhjelp. Foto: AP / NTB.
Innbyggere i regionene Donetsk og Luhansk blir evakuert fra områder kontrollert av prorussiske separatister. Nå melder Kreml at separatistlederne har bedt om russisk militærhjelp. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tass og Interfax er blant dem som melder om forespørselen onsdag kveld. De siterer Kremls talsmann Dmitrij Peskov på at Putin er blitt bedt om å hjelpe til med å drive tilbake aggressive framstøt fra Ukrainas væpnede styrker.

De to lederne har begrunnet forespørselen med at russiske styrker trengs for å unngå sivile tap og forhindre en humanitær katastrofe i Donbas øst i Ukraina, melder Tass.

Ifølge Peskov beskriver de to en forverret situasjon der mange må forlate hjemmene sine og evakueres til Russland. De anklager også ukrainske regjeringsstyrker for å ha mobilisert langs frontlinjen for å løse konflikten med makt.

Russland har klargjort nær 100 prosent av styrkene som trengs for å gjennomføre en full invasjon i Ukraina, hevdet en amerikansk tjenestemann tidligere onsdag.

Russland anerkjente mandag de to regionene i Øst-Ukraina som uavhengige land, og kaller dem nå folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.

Putin fikk tirsdag nasjonalforsamlingens støtte til at det russiske forsvaret kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser. Putin har også varslet at han vil sende «fredsbevarende soldater» til de to regionene i Øst-Ukraina, som delvis er kontrollert av russiskvennlige separatister.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer