Kreml: Putin-tale sendt på russisk radio var falsk

En påstått radiotale fra Russland president Vladimir Putin som ble sendt på russisk radio mandag, var falsk og skyldtes et hackerangrep, ifølge Kreml.

Uavhengige russiske medier rapporterer at den påståtte talen fra Putin mandag ble sendt til innbyggere i regionene Rostov, Belgorod og Voronezj, alle på grensen til Ukraina, i om lag 40 minutter. Foto: Mikhail Klimentyev / Kreml via AP / NTB
Uavhengige russiske medier rapporterer at den påståtte talen fra Putin mandag ble sendt til innbyggere i regionene Rostov, Belgorod og Voronezj, alle på grensen til Ukraina, i om lag 40 minutter. Foto: Mikhail Klimentyev / Kreml via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det statseide nyhetsbyrået RIA melder at en rekke radiostasjoner sendte talen. I talen skal Putin ha sagt at ukrainske styrker hadde tatt seg inn i de russiske regionene Kursk, Brjansk og Belgorod med hjelp fra Nato og USA.

Uavhengige russiske medier rapporterer at talen ble sendt til innbyggere i regionene Rostov, Belgorod og Voronezj, alle på grensen til Ukraina, i om lag 40 minutter.

Ifølge mediene skal en person med svært lik stemme som Putin ha sagt at det er erklært unntakstilstand i de tre regionene, og at en landsomfattende militær mobilisering hadde begynt i Russland. I tillegg ble russere i grenseområdene bedt om å evakuere lenger inn i landet.

– Alle disse meldingene er fullstendig falske og resultatet av et hackerangrep. Kontrollen er gjenopprettet, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov mandag ettermiddag.

Myndighetene i Belgorod sier talen var en såkalt «deep fake» med mål om å «så panikk blant innbyggerne i regionen». AFP melder at talen fortsatt går sin seiersgang i sosiale medier.

(©NTB)

Mer om