Kreftpasienter deltok i studie og fikk spredning: - Så grovt at det nesten ikke er til å tro

31 kreftpasienter deltok i en såkalt «ventestudie» ved Haukeland universitetssjukehus. Ventingen førte imidlertid til at mange fikk tilbakefall og spredning.

20 av 31 kreftpasienter fra Helse Bergen fikk tilbakefall. Flere av dem skulle aldri vært med i studien ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
20 av 31 kreftpasienter fra Helse Bergen fikk tilbakefall. Flere av dem skulle aldri vært med i studien ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Nå reagerer Helsetilsynet kraftig på gjennomføringen av studien.

– Så grovt at det nesten ikke er til å tro, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til Bergensavisen.

Til sammen var det åtte universitetssykehus i hele landet som deltok i studien. Pasienter skulle velges ut etter strenge kriterier og følges opp for å undersøke om det var mulig å unngå belastende operasjoner etter strålebehandling.

I Bergen ble det imidlertid inkludert langt flere pasienter enn ved andre sykehus, og urovekkende mange fikk tilbakefall og kreftspredning, heter det i en rapport som offentliggjøres torsdag. Hele 20 av 31 pasienter fra Helse Bergen hadde fått gjenvekst av kreftsvulst underveis, åtte hadde fått spredning til andre organer, og to av pasientene er nå døde.

En ekstern gjennomgang viser at 16 av 31 pasienter ikke skulle vært med i studiet.

Helsetilsynet konkluderer med at pasientene ved sykehuset ikke ble undersøkt slik de skulle før studien begynte, og at det heller ikke var god dokumentasjon eller oppfølging underveis.

– De har brutt vilkårene for gjennomføringen av studiet og satt folks liv og helse i fare, sier Andresen.

– Først og fremst vil vi nok en gang beklage overfor pasienter og pårørende som er berørte av saken. Vi tar Helsetilsynets konklusjon på største alvor. Vi går nå grundig gjennom rapporten og vil bidra til konstruktiv dialog med Helsetilsynet for å følge opp tilsynssaken, sier fagdirektør Marta Ebbing i Helse Bergen til Aftenposten.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer