- «Kraken» er tullete og unødvendig kallenavn

Coronavarianten som kalles kraken, er påvist i 29 land og øker i Norge. Fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet synes ikke noe om kallenavnet.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Koronavarianten som kalles kraken, er påvist i 29 land og øker i Norge. Fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet synes ikke noe om kallenavnet.

Kraken er en mutert variant av omikronviruset, og det tekniske navnet er XBB. 1.5. Nå øker varianten, som skal være den mest smittsomme så langt, også i Norge, melder NRK.

Den nye undervarianten har fått kallenavnet sitt etter sjømonsteret Kraken, og sprer seg særlig i USA. Varianten skal være dobbelt så smittsom som den vanlige omikronvarianten, noe som har bidratt til at viruset får mye oppmerksomhet.

Folkehelseinstituttet (FHI) er imidlertid ikke bekymret.

– Vi har påvist XBB. 1.5 et par ganger i Norge. Vi har sett en del av andre lignende XBB-varianter uten at det har gitt særlige problemer, skriver fagdirektør Preben Aavitsland i en epost til NTB.

Kallenavnet har han ikke mye til overs for:

– «Kraken» er et tullete, unødvendig og uoffisielt kallenavn som bare er egnet til skape unødvendig frykt.

Han forsikrer at FHI følger situasjonen, både for XBB. 1.5 og nye varianter rundt i verden.

– Det ser ikke ut til at denne gir mer alvorlig sykdom hos dem som smittes, selv om den kanskje smitter flere. Siden den norske befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, etter at de fleste er vaksinert to-fire ganger og i tillegg har hatt korona, er vi foreløpig lite bekymret for XBB. 1.5.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer