Kraftige reaksjoner etter Jeremy Clarksons Meghan-utsagn

TV-profil Jeremy Clarksons utsagn om at han «hater» hertuginne Meghan Markle og vil at hun skal paraderes naken i gatene, går ikke stille i hen. Nå krever over 60 britiske politikere en unnskyldning fra avisen The Sun, som publiserte kommentaren.

TV-programleder Jeremy Clarkson er i hardt vær etter at han skrev i en aviskommentar i The Sun at han hatet hertuginne Meghan. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB
TV-programleder Jeremy Clarkson er i hardt vær etter at han skrev i en aviskommentar i The Sun at han hatet hertuginne Meghan. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg hater henne … Om natten klarer jeg ikke å sove. Jeg ligger der og skjærer tenner og drømmer om dagen hvor hun blir tvunget til å gå naken gjennom gatene i hver eneste by i Storbritannia mens folkemengder roper «skam!» og kaster bæsj på henne».

De perverse uttalelsene om hertuginne Meghan kommer fra den britiske TV-programlederen Jeremy Clarkson i et innlegg i den britiske avisen The Sun.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og kritikken har haglet mot den tidligere «Top Gear»-profilen, som beskyldes for hatprat mot kona til prins Harry.

Nå har over 60 britiske parlamentsmedlemmer skrevet et brev til redaktøren av The Sun, Victoria Newton, for å kreve at avisen iverksetter «tiltak» og kommer med en unnskyldning til hertuginnen, skriver The Guardian.

Uakseptabelt kvinnehat

Clarksons aviskommentar ble publisert søndag i kjølvannet av prins Harry og Meghans Netflix-dokumentar, hvor paret blant annet fortalte om de mange hatefulle meldingene som særlig Meghan har fått og om konflikter med kongefamilien.

The Sun har senere trukket spalten på forespørsel fra Clarkson, som sier han tar selvkritikk og «vil være mer forsiktig i fremtiden». Han får imidlertid sterk kritikk for ikke å ha bedt Meghan om unnskyldning.

Nå føyer en rekke politikere seg til kritikerne og fordømmer Clarkson for kvinnehat og voldelige kommentarer.

Flere har kommet til Meghan til utsetning etter at Jeremy Clarkson skrev en rekke stygge ting om henne i den britiske avisen The Sun. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
Flere har kommet til Meghan til utsetning etter at Jeremy Clarkson skrev en rekke stygge ting om henne i den britiske avisen The Sun. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Vis mer

– Denne typen språk har ingen plass i landet vårt, og det er uakseptabelt at det ble tiltatt å bli publisert i en landsdekkende avis, heter det i brevet.

Videre krever de at The Sun umiddelbart kommer med «tiltak» mot Clarkson og en unnskyldning til Meghan.

Brevet er signert av politikere fra alle Storbritannias største partier: Toryene, Labour, Liberaldemokratene, De grønne og SNP.

Aldri fått så mange klager

I løpet av kun to dager har Clarksons aviskommentar blitt den mest påklagde artikkelen i Storbritannia noensinne, melder Sky News.

Ved 9-tiden tirsdag hadde den britiske presseregulatoren IPSO mottatt over 17.500 klager på artikkelen.

Hertuginne Meghan under en prisutdeling i New York 6. desember. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB
Hertuginne Meghan under en prisutdeling i New York 6. desember. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB Vis mer

Clarksons artikkel fikk også flere klager enn IPSO mottok i hele 2021 totalt.

Jeremy Clarksons egen datter har også snakket ut mot farens omtale av hertuginne Meghan.

På Twitter skriver Clarkson selv at spalten var en «klumsete referanse til en scene fra Game of Thrones» og at han er lei seg for å ha forårsaket så mye smerte.

Han har imidlertid ikke beklaget kommentarer som at han hater hertuginnen av Sussex.

(©NTB)

Mer om