Kraftig vind og storm i Sør-Norge

Mandag er det meldt om mye vind i Sør-Norge. Hovedredningssentralen ber fjellvandrere om å grave seg ned i tide og minner om at båtfortøyninger bør sjekkes.

Mye snø på fjellet i juni. Her fra Synshorn ved Valdres, innover mot Jotunheimen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Mye snø på fjellet i juni. Her fra Synshorn ved Valdres, innover mot Jotunheimen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hovedredningssentralen Sør-Norge ber folk om å sikre løse lettbåter og andre flytende farkoster som normalt ligger løse i strandsonen. De minner også om fjellvettreglene for folk som skal ut på tur der hvos det fortsatt ligger snø.

– Ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Du blir mer sliten av sterk vind. Bruk vindsekken, eller grav deg ned i snøen i tide, skriver de.

Full storm

I store deler av Sør-Norge er det meldt om kraftige vindkast, storm og kuling mandag. Det gjelder særlig i områdene langs kysten.

Mandag morgen og formiddag var det ventet vindkast opp mot 30 meter per sekund på kysten av Hordaland, ifølge meteorologene.

Ved Kråkenes fyr i Kinn kommune ble det målt middelvind på 25,1 meter i sekundet klokken 5 mandag, noe som vil si full storm, skriver Bergensavisen. Ved Fedje i Nordhordland ble det målt 17 meter i sekundet, med vindkast på 26,3.

Uvanlig i juli

– Ja, det blåser kraftig. Hadde dette vært på høsten, ville det ikke vært så uvanlig. Men nå i juli er det jo det, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Han advarer mot å dra ut i båt. Mandag morgen rykket et redningshelikopter ut til en småbåt i havsnød utenfor Florø. Båten måtte slepes i land.

– En bør være forsiktig, og det er ikke anbefalt å gå ut i småbåt. Det blir høye bølger og veldig ufyselige forhold ved kysten. De som bor i områder med vind fra nord og nordvest, må tenke på å feste løse gjenstander, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer