Mye snø på fjellet i juni. Her fra Synshorn ved Valdres, innover mot Jotunheimen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Mye snø på fjellet i juni. Her fra Synshorn ved Valdres, innover mot Jotunheimen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Kraftig vind og storm i Sør-Norge

Mandag er det meldt om mye vind i Sør-Norge. Hovedredningssentralen ber fjellvandrere om å grave seg ned i tide og minner om at båtfortøyninger bør sjekkes.

Publisert

Hovedredningssentralen Sør-Norge ber folk om å sikre løse lettbåter og andre flytende farkoster som normalt ligger løse i strandsonen. De minner også om fjellvettreglene for folk som skal ut på tur der hvos det fortsatt ligger snø.

– Ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Du blir mer sliten av sterk vind. Bruk vindsekken, eller grav deg ned i snøen i tide, skriver de.

Full storm

I store deler av Sør-Norge er det meldt om kraftige vindkast, storm og kuling mandag. Det gjelder særlig i områdene langs kysten.

Mandag morgen og formiddag var det ventet vindkast opp mot 30 meter per sekund på kysten av Hordaland, ifølge meteorologene.

Ved Kråkenes fyr i Kinn kommune ble det målt middelvind på 25,1 meter i sekundet klokken 5 mandag, noe som vil si full storm, skriver Bergensavisen. Ved Fedje i Nordhordland ble det målt 17 meter i sekundet, med vindkast på 26,3.

Uvanlig i juli

– Ja, det blåser kraftig. Hadde dette vært på høsten, ville det ikke vært så uvanlig. Men nå i juli er det jo det, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Han advarer mot å dra ut i båt. Mandag morgen rykket et redningshelikopter ut til en småbåt i havsnød utenfor Florø. Båten måtte slepes i land.

– En bør være forsiktig, og det er ikke anbefalt å gå ut i småbåt. Det blir høye bølger og veldig ufyselige forhold ved kysten. De som bor i områder med vind fra nord og nordvest, må tenke på å feste løse gjenstander, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.