Kraftig økning i antall mennesker som mangler rent vann på Afrikas Horn

Antall mennesker som mangler sikker tilgang på rent vann på Afrikas Horn, har økt dramatisk, ifølge Verdens barnefond Unicef.

To jenter trekker vannbeholdere mot landsbyen sin etter å ha hentet vann ved en brønn nord i Kenya. Arkivfoto: Brian Inganga / AP / NTB
To jenter trekker vannbeholdere mot landsbyen sin etter å ha hentet vann ved en brønn nord i Kenya. Arkivfoto: Brian Inganga / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Etiopia, Kenya og Somalia har antall mennesker som lider under vannmangel, økt fra 9,5 millioner til 16,2 millioner de fem siste månedene, opplyser FN-organisasjonen tirsdag.

Regionen opplever samtidig sin verste tørke på 40 år.

Også i en rekke land i Sahel-regionen lenger vest i Afrika er situasjonen svært alvorlig. Risikoen for at så mange som 40 millioner barn skal bli rammet av vannmangel, er høy, opplyser Unicef.

Storker på en søppeldynge i Nairobi. Endringer i væremønstrene, som tørken øst og sentralt i Afrika, undergraver naturlige vannsystemer, noe som også truer overlevelsen til en rekke trekkfuglarter. Foto: Brian Inganga, / AP / NTB
Storker på en søppeldynge i Nairobi. Endringer i væremønstrene, som tørken øst og sentralt i Afrika, undergraver naturlige vannsystemer, noe som også truer overlevelsen til en rekke trekkfuglarter. Foto: Brian Inganga, / AP / NTB Vis mer

I begge regionene lider allerede over 2,8 millioner barn av alvorlig og akutt underernæring. Disse barna har ifølge Unicef opptil elleve ganger så høy risiko for å dø av vannbårne sykdommer som godt ernærte barn.

Én sykdom unna katastrofen

– På Afrikas Horn og i Sahel er millioner av barn bare én sykdom unna katastrofen, sier Unicefs toppsjef Catherine Russell i en pressemelding i forbindelse med World Water Week.

– Forestill deg å måtte velge mellom å kjøpe brød og å kjøpe vann til et sultent og tørst barn som allerede er sykt, eller mellom å se på at barnet ditt lider av ekstrem tørst eller la dem drikke forurenset vann som kan føre til en dødelig sykdom, sier Russell og ber regjeringer, givere og verdenssamfunnet om å trappe opp hjelpen.

Enorm prisstigning

På Afrikas Horn er de fleste innbyggerne avhengige av vann som blir solgt fra lastebiler eller kjerrer. Det at vannkilder har tørket ut, har ført til en enorm prisstigning på vann.

I deler av Kenya har for eksempel prisstigningen vært på bortimot 400 prosent, mens den i deler av Somalia har vært på 85 prosent. I Etiopia er vannprisen doblet.

De siste 20-årene har vanntilgangen i Sahel falt med over 40 prosent som følge av klimaendringer og komplekse faktorer som krig og konflikt, ifølge Unicef.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer