Indonesia:

Kraftig kritikk mot politiet etter stadion­tragedie: - Behandlet oss umenneskelig

Sikkerhetspolitiet får krass kritikk for bruk av tåregass etter stadionkatastrofen som kostet minst 125 personer livet i Malang i Indonesia lørdag kveld.

Opprørspolitiet skjøt tåregass mot tilskuerne som stormet en fotballbane på Øst-Java lørdag kveld. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB
Opprørspolitiet skjøt tåregass mot tilskuerne som stormet en fotballbane på Øst-Java lørdag kveld. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den dødelige hendelsen beskrives som en av verdens verste stadionkatastrofer. Flere barn skal være blant de døde.

Det oppsto sammenstøt på Kanjuruhan stadion i byen Malang da hjemmesupporterne stormet banen etter kampen mellom Arema og Persebaya Surabaya, som endte 2–3.

Opprørspoliti skjøt med tåregass for å få slutt på tumultene. Hundrevis av mennesker løp til en utgangsport i et forsøk på å slippe unna tåregassen. Flere ble kvalt i kaoset, og andre ble trampet ned.

3.000 stormet banen

Mer enn 300 personer ble kjørt til sykehus, men mange døde underveis eller etter innleggelse. 34 skal ha mistet livet inne på selve stadionet.

125 mennesker er meldt døde etter panikk og opptøyer på Kanjuruhan stadion i Indonesia. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB
125 mennesker er meldt døde etter panikk og opptøyer på Kanjuruhan stadion i Indonesia. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB Vis mer

Rundt 3.000 av til sammen 42.000 tilskuere skal ha kommet ut på banen, og ti politibiler ble utsatt for hærverk, ifølge politisjef Nico Afinta.

– Det utviklet seg til å bli et anarki. Hjemmesupportere begynte å angripe politimenn og ødelegge biler, sier han.

To politibetjenter er blant de skadde, ifølge Afinta.

Kritiserer bruken av tåregass

Amnesty International i Indonesia kommer med kritikk av overdreven maktbruk og manglende sikkerhetstiltak.

– Vi formaner myndighetene til å gjennomføre en rask, grundig og uavhengig etterforskning av bruken av tåregass på stadion og sikre at de som blir har begått lovbrudd, blir stilt for retten, sier direktør Usman Hamid for Amnesty i Indonesia.

– Ingen skal måtte miste livet på fotballkamp, sier Amnesty-direktøren.

Søndag var et stort antall sørgende på stadion for å legge ned blomster. Arenaen er dimensjonert for 38.000 tilskuere, men 42.000 billetter var solgt til kampen. Foto: Trisnadi / AP / NTB
Søndag var et stort antall sørgende på stadion for å legge ned blomster. Arenaen er dimensjonert for 38.000 tilskuere, men 42.000 billetter var solgt til kampen. Foto: Trisnadi / AP / NTB Vis mer

Politisjef Afinta sier at politimannskapene forsøkte å bruke mildere virkemidler før de tok i bruk tåregass.

– Umenneskelig

Politisjefen sier politiet hadde foreslått at det bare skulle være Arema-supportere til stede på kampen, gitt rivaliseringen mellom de to klubbene i landets øverste divisjon.

22 år gamle Rian Dwicahyono var en av supporterne som var til stede.

– Mange av mine venner mistet livet fordi politiet behandlet oss umenneskelig, sier Dwicahyono, som selv brakk en arm.

Søndag var et stort antall sørgende på stadion for å legge ned blomster. Arenaen er dimensjonert for 38.000 tilskuere, men 42.000 billetter var solgt til kampen.

Gianni Infantino, president i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), omtaler tragedien i Indonesia som en mørk dag i fotballhistorien.

– Fotballverden er i sjokk etter den tragiske hendelsen i Indonesia. Det er en mørk dag for alle involverte i fotball. Jeg sender mine dypeste kondolanser til familie og venner av ofrene som mistet livene sine i denne tragiske ulykken, sier Infantino i en uttalelse.

Stanser kamper

Indonesias president Joko Widodo har beordret gjennomgang av sikkerheten på fotballkamper i landet etter det som skjedde på Kanjuruhan stadion. I en uttalelse sier han at han håper dette vil være den siste fotballtragedien i landet.

Flere biler ble satt i brann i opptøyene. Foto: Hendra Permana / AP / NTB
Flere biler ble satt i brann i opptøyene. Foto: Hendra Permana / AP / NTB Vis mer

Det indonesiske fotballforbundet PSSI nedsetter en gruppe som skal undersøke hendelsen.

– Vi beklager handlingen til Arema-supporterne på Kanjuruhan Stadium, sier forbundssjef Mochamad Iriawan i en uttalelse søndag.

Landets president har beordret forbundet til å stanse alle kamper i Liga 1 inntil en etterforskning av lørdagens dødelige opptøyer er fullført.

I tillegg får ikke Arema FC avvikle flere hjemmekamper denne sesongen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer