Ny eksplosjon i København

Kraftig eksplosjon rammet politistasjon i København

Dansk politi mener det er for tidlig å si om det er sammenheng mellom eksplosjonene ved politistasjon natt til lørdag og et skattekontor tidligere i uken.

Politi på stedet foran nærpolitistasjonen i Hermodsgade lørdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk / NTB scanpix.
Politi på stedet foran nærpolitistasjonen i Hermodsgade lørdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er en forsettlig handling. Det er det ingen tvil om, sa politiets sjefinspektør Jørgen Bergen Skov lørdag formiddag.

Det var ingen på jobb ved nærpolitistasjonen på Nørrebro natt til lørdag da eksplosjonen fant sted, og ingen personer ble skadd i eksplosjonen.

Tirsdag kveld ble kontorene til Skattestyrelsen i Nordhavn i København, noen få kilometer unna, rammet av en eksplosjon. Der ble det brukt militært sprengstoff. Så langt er ingen pågrepet for tirsdagens angrep. Det er heller ingen pågrepne etter angrepet natt til lørdag.

Skov sa det er for tidlig å si noe om de to sakene henger sammen.

– Vi kan heller ikke si noe om hvorvidt det er samme type sprengstoff som ble brukt ved Skattestyrelsen, sa han.

– Som vi så da det gjaldt sprengningen ved Skattestyrelsen, så tar det noe tid før vi er i stand til å melde hva dette dreier seg om, sa Skov.

Etterlyser mann

Politiet i København etterlyser en mann som løp fra stedet etter at eksplosjonen raserte fasaden på bygningen.

Vitner har sett mannen løpe fra gjerningsstedet i Hermodsgade 3 mot Sigynsgade og derfra videre mot Skjolds Plads. Politiet vil gjerne komme i kontakt med mannen og andre som har sett personer i området, som passer til signalementet.

– Københavns Politi etterlyser en mann med mørkt tøy og lyse sko som er sett løpende fra lokalpolitistasjonen i Hermodsgade på Nørrebro, opplyste visepolitiinspektør Rasmus Agerskov Schultz ved Københavns Politi like før klokken 6 lørdag morgen.

Stort alvor

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 3.18 natt til lørdag. Brann- og beredskapsetaten mottok melding om et høylytt brak fra området rundt Hermodsgade 3 klokken 3.40. Mannskaper og politi ble sendt til stedet.

– Det skal ikke herske noen tvil om at vi ser med stor alvor på dette her, sa Agerskov Schultz.

Det var også Skovs budskap senere lørdag.

– Eksplosjoner skal ikke være hverdagen for innbyggerne i København. Vi ser på dette med stort alvor, sa Skov.

For tidlig å snakke om terror

Statsminister Mette Frederiksen omtalte eksplosjonen mot Skattestyrelsen tidligere i uken som en svært alvorlig forbrytelse.

– Politiet etterforsker svært bredt nå, men det er klart at det gir grunn til bekymring når det skjer for andre gang på en uke, sier justisminister Nick Hækkerud til dansk TV 2.

Skov sa lørdag formiddag at det er for tidlig å si om det dreier seg om terror.

– Dette er handlinger utført mot bygninger, sa han.

Han understreket at politiet etterforsker bredt og at det ikke foreligger noen spesifikk teori. Terrorparagrafen er så langt ikke tatt i bruk, uttalte han.

– For at vi skal kunne snakke om en terrorsak, så må det være juridiske forutsetninger på plass, og det har vi på ingen måte ennå, sa Skov.

Redde folk i gatene

Bilder i sosiale medier viser den lokale politistasjonen i Hermodsgade med knuste vinduer, skader på inngangspartiet og en tilstøtende bygning.

Avisen Berlingske skriver at eksplosjonen var så kraftig at vinduer på en bygning 150–200 meter unna ble knust.

I bygningen der politistasjonen ligger, var det knust vinduer helt opp i femte etasje, skriver avisen.

34-årige Mikael Panduro var på jobb som dørvakt på en nattklubb i Sigurdsgade nær politistasjonen da det smalt. Han forteller om massiv tilstedeværelse av politi etter den voldsomme eksplosjonen.

– Det lød et helt vanvittig høyt brak, og alt ristet. Det går ikke mye mer enn et par minutter, så er politiet til stede og sperrer av alt sammen, sier Panduro.

– Folk som var ute på gaten, søkte over mot klubben. Det var voldsomt, og folk ble redde, forklarer han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer