Kraftig brems i vaksineringstempoet

Siden nyttår har det vært høyt tempo på vaksineringen med dose tre i Norge. Den siste uken har det imidlertid gått sakte.

Vaksinetempoet i Norge synker. En av årsakene er at det er for få som lar seg vaksinere, både med dose én og med tredje dose. Foto: Berit Roald / NTB
Vaksinetempoet i Norge synker. En av årsakene er at det er for få som lar seg vaksinere, både med dose én og med tredje dose. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av årsakene er at kommunene sliter med å finne nok armer å sette vaksinene i, skriver Aftenposten.

De ulike statsforvalterne hadde over nyttår et møte med helsemyndighetene og flere andre etater. Der ramset de opp årsakene til at tempoet synker:

Kommunene mangler folk å vaksinere. Flere har ikke gått lenge nok før de kan få dose tre. Noen møter ikke opp til timen, og mange er skeptiske til å ta boosterdosen.

Helsemyndighetene mener det viktigste nå er å vaksinere flest mulig med dose én og eldre med dose tre.

«Hvis ikke flere uvaksinerte velger å vaksinere seg ganske raskt, kan ikke vaksinasjonsprogrammet gi mye mer effekt på forventet sykdomsbyrde», slår Folkehelseinstituttet fast i en fersk rapport.

14.040 nye smittede siste døgn

Det siste døgnet har FHI registrert 14.040 coronasmittede i Norge. I Oslo er det registrert 4.065 nye smittede siste døgn. Etter omlegginger i testsystemet registreres færre tilfeller enn før.

Tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at det er registrert 1.394 flere tilfeller enn samme dag i forrige uke.

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre coronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer