Vis mer

Korrupsjonssaken i Drammen: Dette vet vi

To saksbehandlere i Drammen er siktet for å ha mottatt flere hundre tusen i bestikkelser, for å godkjenne byggesaker som ellers aldri ville fått godkjenning.

(upublisert) Opprettet 1. Kvinne siktet for korrupsjon


  En kvinnelig saksbehandler (57) i Drammen kommune er siktet for grov korrupsjon etter at hun skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser. Bestikkelsene skal komme fra utbyggere i nærmere 30 saker, skriver NRK.

  Kvinnen ble arrestert og varetektsfengslet fredag, og er ilagt brev og besøksforbud, og forbud mot adgang til aviser og kringkasting. Hun nekter straffskyld.


 2. Mann pågrepet onsdag


  Onsdag pågrep politiet også en norsk-pakistansk mann (44), skriver VG. Politiet mener disse to samarbeidet.

  Ifølge avisen mener politiet at 44-åringen hadde kontaktene, og at han skal ha dratt inn de fleste av de 25 utbyggerne som mistenkes for å gitt bestikkelsern for å få godkjent byggesaker.


 3. Fikk sakene gjennom kommunens systemer


  Den kvinnelige 57-åringen skal ha tatt betaling underveis, og det er hennes navn som står på saksdokumentene.

  Ifølge Drammen kommune skaffet den kvinnelige saksbehandleren seg elektronisk ledergodkjenning. Slik gikk sakene gjennom kommunens systemer, skriver VG.


 4. - Skulle ikke vært gitt tillatelser


  Politiadvokat Hans Lyder Haare ved Øko-teamet i Drammen, sier til NRK at kvinnen ga tillatelse til byggeprosjekter som ellers ikke ville blitt godkjent.

  – Ut fra anmeldelsen og det vi ser i de konkrete prosjektene, er det åpenbart at mange av disse byggetillatelsen aldri ville blitt gitt, sier han.


 5. Varaordførerens familie innblandet


  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX.

  Varaordføreren i Drammen, Yousuf Gilani (V), har meldt seg innhabil i saken, skrev Drammens Tidende, onsdag.

  I alt ti av de 30 eiendommene som politiet undersøker i forbindelse med korrupsjonssaken i Drammen tilhører flere nære familiemedlemmer av Gilani.

  – På søndag ble jeg informert om at noen i min slekt er involvert i en kommende korrupsjonssak. Da ga jeg beskjed til rådmannen om at jeg ikke ønsker noen informasjon i denne saken, for å holde prosessen ryddig, uttalte Gilani til NRK.

  Selv om flere familiemedlemmer er involvert, betyr det ikke nødvendigvis at de har gjort noe kriminellt.

  I løpet av 2014 og 2015 ble gitt tillatelser til bygging av i hovedsak mindre leiligheter, trolig ment for utleie, på adresser knyttet til familiemedlemmene, skriver VG.


 6. 120.000 kroner fra en enkelt utbygger


  I ett tilfelle dreier det seg om 120.000 kroner fra én enkelt utbygger. I et annet tilfelle skal det dreie seg om 80.000 kroner. Det er også flere eksempler på mindre beløp på 5.000-25.000 kroner, ifølge politiet.


 7. Familiemedlem ble stanset med saksdokumenter


  Før kvinnen ble varetektsfengslet, ble et familiemedlem til den korrupsjonssiktede kvinnen stanset utenfor huset hennes med saksdokumenter i bilen, skriver dt.no. Dette står i fengselskjennelsen.

  Dette medvirket til at Tingretten mente det ar fare for bevisforspillelse.


 8. Tidligere straffedømt


  Den 57 år gamle kvinnen er tidligere straffedømt for omfattende NAV-bedrageri. Hun har fortalt at hun har hatt anstrengt økonomi i flere år, skriver VG.


 9. Etterforsket siden høsten 2015


  Det var Drammen kommune som anmeldte saken. Økoteamet i Sør-Øst politidistrikt har etterforsket saken siden høsten 2015.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.