Konspirasjonsbevegelsen QAnon retter skytset mot jøder og kinesere

Eksperter på ekstremisme advarer om at konspirasjonsbevegelsen QAnon i større grad mistenkeliggjør jøder og kinesere, noe de frykter skal lede til mer vold.

Flere i QAnon-bevegelsen deltok i stormingen av Kongressen 6. januar Foto: John Minchillo / AP / NTB
Flere i QAnon-bevegelsen deltok i stormingen av Kongressen 6. januar Foto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Samlet under ideen om en «ny verdensorden» går den omstridte bevegelsen gjennom en kursendring etter et år preget av politisk omveltning, granskning og spådommer som ikke ble oppfylt, uttaler Joel Finkelstein til Los Angeles Times.

Finkelstein leder Network Contagion Research Institute (NCRI) som forsker på konspirasjonsteorier. Han og andre eksperter tror endringer og økt mistenkeliggjøring av jøder og kinesere kan resultere i mer vold.

– Det er det jeg bekymrer meg for. Enkeltpersoner som enten er ustabile eller har blitt veldig radikalisert under en lang pandemi, sier professor Cynthia Miller-Idriss, som leder polarisering- og ekstremismeforskningen på American University i Washington.

QAnon baserer seg på en fantasifull forestilling om at verden drives av en Satan-inspirert elitegruppe som bortfører barn og jobber mot USAs tidligere president Donald Trump. Påstandene har blant annet blitt rettet mot ledende demokrater.

Frykter kinesisk verdensrike

Da koronapandemien startet, rettet bevegelsen fokus på viruset med opprinnelse i Kina og fremmet «avsky» mot asiater, sier Finkelstein. Det skjedde samtidig som Trump holdt fast ved betegnelsen «Kina-viruset».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer