Kongeparets ferietips: – Ta hele landet i bruk

Ta beina fatt – og benytt hele landet. Det er kongeparets råd om norgesferien i sommer. Selv skal de på reise med kongeskipet Norge – i Norge.

Kong Harald og dronning Sonja ved kongeskipet etter ankomst i Flåm tirsdag. Kongeparet er på en tre dagers reise i Vestland. Den første offisielle norgesturen siden koronapandemien startet i mars 2019.Foto: Heiko Junge / NTB
Kong Harald og dronning Sonja ved kongeskipet etter ankomst i Flåm tirsdag. Kongeparet er på en tre dagers reise i Vestland. Den første offisielle norgesturen siden koronapandemien startet i mars 2019.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

– Ta hele landet i bruk. Det er mange flotte steder, sa kong Harald da han denne uken ble spurt av NTB om å komme med råd til nordmenn som planlegger sommerferie i eget land.

– Ta beina fatt, la dronningen til.

Hun er kjent for sin turglede og har gitt navn til Dronningstien i Hardanger, hvor mange nordmenn planlegger en tur i sommer.

– Det er så mange flotte steder i Norge. Det tror jeg mange ble klar over i fjor da de fleste måtte feriere i sitt eget land. Og jeg tror mange har fått øynene opp for mange av de perlene vi har i dette landet, vi er jo eksepsjonelt heldige, sier dronningen til NTB.

Selv har kongeparet vært på reise i vakre vestlandsfjorder denne uken, med besøk i Flåm, Hyllestad og Florø. Turen var den første offisielle reisen etter at koronapandemien rammet Norge.

Kongen er en ivrig laksefisker og kunne fortelle at de også hadde vært innom Lærdalselva for å fiske denne uken.

Ferierer i Norge

Planene for sommeren er ikke helt ferdigspikret ennå for kongeparet, men det blir i hvert fall en ny tur med kongeskipet.

– Ahaaaa. Det lurer vi også på, svarte kongen på spørsmål om sommerferieplanene.

– Nei da, vi vet litt. Det blir i hvert fall rundt i landet, kontret dronningen.

– Det blir Norge, ja, sa kongen.

Begge ga uttrykk for at det var deilig å kunne reise i Norge igjen.

Gjenganger i Ullensvang

Dronningen startet årets sommer med en liten visitt i Ullensvang kommune i starten av juni for å åpne en ny trappesti kalt Kråkestien, som ligger helt i starten av Dronningstien.

– Et besøk for 39 år siden har satt sine spor. Om vi har telt rett, har jeg trolig vært i Ullensvang minst 37 ganger – helt siden mitt første besøk i 1982, sa dronningen.

– For meg er Ullensvang ensbetydende med friluftsliv. Her er naturen på sitt rauseste. Og naturen har bergtatt meg og mitt følge mer og mer – etter hvert som vi har blitt kjent i Ullensvang-området, fortsatte dronningen i sin tale under åpningen.

Dro til Lofoten

I fjor sommer gjorde kongeparet som mange andre nordmenn som var «fanget» i eget land, de la ferieturen til Lofoten.

– Vi startet i Å ytterst på Moskenesøya og endte i Raftsundet i Trollfjorden med sol hele veien, sa dronning Sonja på kongehusets hjemmeside.

Det ble tid til flere strandhogg og fjellturer i nordlandsnaturen.

Kongeparet hadde invitert både kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louise og barna til familieferie som avslutning på sommeren.

Dronningens egne Norges-blinkskudd

Dronningen er for øvrig en ivrig hobbyfotograf og har tidligere delt en rekke naturbilder hun har tatt på sine mange reiser i Norge.

– Vi har samlet sammen noen av mine private bilder fra mine reiser rundt i Norge – spesielt fra Nord-Norge, vestkysten og Svalbard, sa dronningen da hun presenterte noen av bildene for chilenske gjester under en middag i Santiago i 2019.

Fotosamlingen viser at dronningen har knipset bilder både i Utvær, ved Vestfjorden, ved Dronningvarden på Stortind og i Sørfjorden i Hardanger – og mange andre steder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer