Kongen skal snakke med Durek. Her er noen innspill til samtalen

KOMMENTAR: Skulle vært flue på veggen, si.

Kong Harald og dronning Sonja besøkte Møre og Romsdal denne uka. Underveis på turen fortalte de at de skal snakke med Durek om kulturkollisjon. Det er bra. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald og dronning Sonja besøkte Møre og Romsdal denne uka. Underveis på turen fortalte de at de skal snakke med Durek om kulturkollisjon. Det er bra. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Puh, for en nyhetsuke det har vært! Her er noen av sakene som har gjort inntrykk på oss i Sol-redaksjonen.

Riktig god helg etter hvert, hilsen sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i Sol.

Dette er et nyhetsbrev som kommer hver fredag. Det er gratis. Meld deg på i boksen under!

Tidenes kulturkollisjon

Kong Harald og Dronning Sonja uttaler seg denne uka for første gang om svigersønnen Durek Verrett.

- Kulturkollisjon, sier kong Harald om saken denne uka, før han fortsetter samtalen med å skryte av det offentlige helsevesenet i Norge.

Kongeparet gir oss forståelsen av at de kommer til å snakke med Durek om kollisjonen. Skulle vært flue på veggen under den samtalen, si.

Hvis kongefamilien trenger å forberede seg til familierådet, så kanskje denne listen er til hjelp. Her er noen ting som Durek Verrett har sagt om helbredelse og overnaturlige evner:

 • Han kan helbrede syke.
 • Han har reddet kreftpasienter.
 • De som har kreft kan skylde seg selv.
 • Kvinner med mange sexpartnere får et energimessig avtrykk i vaginaen.
 • Han selger en amulett som kan helbrede.
 • Han har stått opp fra de døde.
 • Han forutså terrorangrepene 11. september to år før det skjedde, men lot være å si noe fordi det ikke hadde noe med ham å gjøre.
 • Han kan påvirke atomer og elektroner, og dermed påvirke alderen til folk.
 • Han er sjaman.
 • Han er en hybrid art av romøgle og Andromeda.
 • Han er ikke en øgle likevel. Han bare tulla.

Ja, dette var et utdrag. Hvis noen har behov for mer informasjon, så finnes det en side på Wikipedia.

Alt i alt syns jeg kongen er presis, men noe snau, når han sier at dette kolliderer med vår kultur.

Så jeg legger til at det kolliderer med vår anstendighet, vår allmenndannelse, vår velferdsstat, vårt helsevesen, i tillegg til at det kolliderer med læreplanen for barneskolen, ungdomsskolen og videregående opplæring.

En tredel av Pakistan vasket vekk

Foto: Maxar Technologies / Aftenposten
Foto: Maxar Technologies / Aftenposten Vis mer

Pakistan befinner seg i en nesten ufattelig katastrofe nå. Det har regnet jevnt siden juni. En tredel av landet befinner seg nå under vann. Infrastruktur som veier, strøm og jernbane er vasket bort. Vannmangel er ironisk nok også en konsekvens. Mange millioner mennesker er rammet. Aftenposten viser i dag oppsiktsvekkende bilder av omfanget.

Forsynte seg med sjokolade og fikk sparken

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

En renholdsarbeider er denne uka i retten mot sin arbeidsgiver. Hun skal ha mistet jobben sin i Tromsø fordi hun forsynte seg av en sjokolade som lå framme på et pauserom.

Arbeidsgiver vil alltid ha en ganske begrenset mulighet til å si så veldig mye i offentligheten om hva som ligger bak oppsigelsen. Vi må regne med at vi ikke kjenner hele historien. Men likevel begrunner de faktisk oppsigelsen med at hun har stjålet en sjokolade som lå på et pauserom, tilgjengelig for alle. Det høres totalt absurd ut, og slik saken framstår, er arbeidsgiver i ferd med å gå på en solid skrell i tingretten. Vi venter i spenning på referatet fra dommen.

Slik lager de laboratorie-kjøtt

Foto: Nofima / Forskning.no
Foto: Nofima / Forskning.no Vis mer

Jeg elsker artikler som gir meg svaret på ting jeg ikke visste at jeg lurte på. Forskning.no-redaksjonen dyrker nysgjerrigheten, og denne uka skriver de om hvordan vi kan produsere laboratorie-kjøtt. Klikk her, nysgjerrigper!

«Barnevernet tok barna»

Foto: Privat / KK.no
Foto: Privat / KK.no Vis mer

En av ukas mest leste saker hos oss handler om Monica Vederhus (35) og hennes 18-årige forhold til rus. Hun ble tidlig gravid, og barnevernet var koblet på fra tidlig i svangerskapet. Etter at vi publiserte historien på Sol, tok en av leserne våre kontakt med en oppfordring om å slutte å bruke begrepet «barnevernet tok barna». Begrepet oppleves som en urimelig belastning for dem som jobber i barnevernet. Dessuten er det helt riktig og til det beste for barna i svært mange saker at barnevernet overtar omsorgen.

Barnevernet får sjelden aller aldri anledning til å svare for seg i disse sakene på grunn av den strenge taushetsplikten og hensynet til den viktigste, som er barnet selv.

På den andre siden, så er det vår jobb å si sannheten og beskrive det som skjer, ærlig og direkte, også når det gjør vondt. Vi diskuterte dette i redaksjonen vår, og vi har ingen umiddelbar løsning på en skånsom og presis begrepsbruk. Men jeg vil likevel takke leseren som gjorde meg oppmerksom på problemstillingen.

Vi har ikke råd til å la være å skrive om selvmord

Foto: Anna Stjern / Journalisten.no
Foto: Anna Stjern / Journalisten.no Vis mer

Norske medier er generelt strenge – og kanskje engstelige – når vi omtaler selvmord. Vi er spesielt oppmerksomme på å unngå å skrive om metode for selvmord, fordi vi er redde for en mulig smitteeffekt. Men vi må nok være ærlige å si at selvmordets natur er så mørkt, håpløst, privat og endelig at vi er engstelige for å skrive noe galt.

Samtidig er selvmord et folkehelseproblem, og vi er tjent med å få det mer fram i lyset. Vi må også si høyt til dem som går med slike tanker at de tar feil. Verden blir ikke bet bedre sted uten dem.

Anders Lie-Brenna er redaktør i nettavisa EnergiWatch. Han mistet sønnen sin i selvmord, og nå utfordrer han hvordan norsk presse omtaler dette.

Folk har ikke råd til mat

Foto: Jøte Toftaker / NRK
Foto: Jøte Toftaker / NRK Vis mer

Denne saken gjorde inntrykk på meg. NRK besøkte Caritas i Trondheim, som deler ut gratis mat til dem som trenger det. Nå er pågangen så stor, at de ikke har i nærheten av nok mat til alle som ber om det. Det er ingen klar konklusjon på hvorfor pågangen øker nå, men ordfører Rita Ottervik peker naturlig nok på prisveksten.

Ukas ikke-sak:

Foto: Tor Lindseth / seher.no
Foto: Tor Lindseth / seher.no Vis mer

Farmen-profil Tonje Frigstad (22) er ikke på Tinder.

Få også med deg:

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

244 personer har status som fornærmede etter Oslo-skytingen i sommer.

Equinor har trukket seg ut av Russland.

Et foreldrepar på Sunnmøre er siktet for grov mishandling etter at babyen deres døde.

Norge fortsetter å produsere kull. Vi har tross alt skyhøye priser på kullenergi nå.

Russisk oljetopp kritiserte krigen mot Ukraina. Denne uka ble han funnet død etter å ha ramlet ut av vinduet på et sykehus i Moskva.

Mikhail Gorbatsjov døde denne uka, 91 år gammel. Han avsluttet Sovjetunionen og ble dens siste president. Putin kommer ikke i begravelsen hans.

Den nye Baneheiea-etterforskningen finner ikke tekniske spor etter Viggo Kristiansen.

Få dette nyhetsbrevet hver fredag ved å legge inn eposten din i boksen under!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer