Kongeparet på Askøy

Kongen på Askøy: – Vi kan forestille oss deres usikkerhet og frustrasjon

– Vi skjønner nesten ikke at dere har tid til å ha besøk av oss, sa kong Harald da han og dronningen besøkte Askøy kommune torsdag.

Kong Harald og dronning Sonja er på fylkestur i Hordaland. Torsdag ankom de Askøy hvor de ble tatt imot av ordfører Terje Mathiassen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja er på fylkestur i Hordaland. Torsdag ankom de Askøy hvor de ble tatt imot av ordfører Terje Mathiassen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De siste ukene har over 2.000 askøyværinger blitt syke av drikkevannet. Totalt 76 personer har blitt så dårlige at de måtte legges inn på sykehus.

Under fylkesturen til Hordaland møtte kongeparet innbyggerne som er rammet av vannkrisen.

– Vi har fulgt med på det som har skjedd på Askøy, og vi føler med dere. Vi kan forestille oss deres usikkerhet og frustrasjon. Vi forstår deres bekymringer og smerte, sa kong Harald i sin tale.

Imponert over askøyværingene

Han var imponert over askøyværingenes håndtering av situasjonen og roste samholdet og frivilligheten i lokalsamfunnet.

– Vi skjønner nesten ikke at dere har tid til å ha besøk av oss. Vi vet hvor mye arbeid og bekymringer som ligger bak. Og at dere har andre, og svært viktige ting å gjøre.

Kongeparet ble orientert om vannsituasjonen i kommunen av varaordfører Bård Espelid. Tirsdag sa varaordføreren til NRK at antallet som har blitt syke av smitte fra vannet, er kraftig redusert den siste tiden.

Kulturhistorie

Kongeparet besøkte også Herdla museum som i tillegg til skiftende utstillinger, huser et jagerfly fra andre verdenskrig og et torpedobatteri fra den kalde krigen.

Øya Herdla er kjent for sitt rike fugleliv, og kongeparet fikk innføring i øyas historie av historiker Erling Virkesdal.

– Askøy er en viktig del av kystkulturen på Vestlandet. Strilene har gjennom århundrene preget vår nasjonale historie og litteratur. Identiteten som stril har endret seg gjennom tidene. Det er nok heldigvis et godt stykke mellom Amalie Skrams hellemyrsfolk og dagens innbyggere på kysten i det moderne Hordaland, sa kongen i talen.

Flere organisasjoner på Askøy fikk også stifte nærmere bekjentskap med kongeparet. På museet hadde blant andre Miljøagentene og Frivillighetssentralen satt opp boder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer