Kongen har bursdag – slik feirer han dagen

Kong Harald fyller 86 år tirsdag. Det siste året har bydd på noen sykdomstilfeller for kongen, men han har også vært i full fres på reiser rundt i Norge.

Kong Harald under et besøk i Flesberg kommune i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kong Harald under et besøk i Flesberg kommune i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Fødselsdagen blir feiret privat, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.

Kongen er for tiden i jobb som normalt, og senest fredag tok han imot regjeringen til statsråd på Slottet. Han holdt også flere audienser i forrige uke. Blant annet tok han imot Litauens president og hans kone til lunsj på Slottet, og han deltok på årsmøtet til Norske Idrettsleder-Veteraner i Oslo.

Kong Harald og dronning Sonja hadde lange dager med masse program da de besøkte Sunnmøre i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald og dronning Sonja hadde lange dager med masse program da de besøkte Sunnmøre i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sånn kan ukene ofte være for kongen. Men det siste året har han også hatt et par sykehusopphold og perioder med sykmelding. I august og desember var han innlagt på Rikshospitalet med infeksjon, og i mars var han sykmeldt med korona.

Men mellom sykdomstilfellene har kongen vært i tilsynelatende sprudlende form.

Fikk motorsykkel i gave

Da kong Harald fylte 16 år, fikk han en motorsykkel i gave. Den ble senere solgt, men i år, på bursdagen sin 70 år senere, fikk han den restaurerte motorsykkelen. Den er en gave fra de ansatte ved Det kongelige hoff.

Den er av typen Husqvarna modell 30 Sport og var en gave fra hans far, daværende kronprins Olav. Motorsykkelen var i bruk fra daværende prins Harald tok lappen for lett motorsykkel sju måneder senere og fram til han tok førerkortet i 1955. Den ble senere avskiltet og solgt.

Da kong Harald fikk omvisning i utstillingen «Kongens biler», undret han seg over hvor motorsykkelen ble oppbevart i dag. Den er nå reparert og restaurert – og har fått det originale skiltnummeret.

Full fres

I høst vakte energinivået til kongeparet oppsikt under en tur til Sunnmøre. Kongen og dronningen besøkte fem kommuner på tre dager, med lange dager og masse program. De holdt taler, hilste på folk, stilte opp på pressemøter og holdt det gående til langt på kveld.

Kong Harald og hans mannskap om bord i båten Sira under VM i seiling for 8-metere i Genève i Sveits i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Kong Harald og hans mannskap om bord i båten Sira under VM i seiling for 8-metere i Genève i Sveits i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

– De står på hele tiden. De jobber masse, og det er bare ett gir – det er på, sa statsforvalter Else-May Norderhus i Møre og Romsdal, som var tett på og fulgte kongeparet under hele turen om bord på kongeskipet.

Kongen kunne forsikre at formen var bra. Han fikk også spørsmål om hvor lenge han kommer til å fortsette med disse reisene rundt om i landet.

– Vi får se. Så lenge vi greier å røre oss, tenker jeg, svarte kongen.

I juni i år har kongeparet planlagt en lignende tur til Nordland, som skal vare i fire dager.

Seilekarrieren over

I fjor sommer deltok kongen også i VM i seiling for 8-metere i Sveits, og båten hans kom på 10. plass. Men dette var trolig det siste mesterskapet.

Kong Harald sammen med barnebarnet prinsesse Ingrid Alexandra under hopp for menn under Holmenkollen skifestival i mars i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald sammen med barnebarnet prinsesse Ingrid Alexandra under hopp for menn under Holmenkollen skifestival i mars i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Det var veldig hyggelig. Det var morsomt å være med igjen. Men det var nok siste gang, sa kong Harald om sommerens VM-deltakelse til NRKs program «Året med kongefamilien».

Kongen har deltatt i tre OL – i 1964, 1968 og 1972. Beste plassering her ble en 8. plass i 1964 – da kongen også var flaggbærer.

Alvorlig budskap

Gjennom sine 86 år har kongen opplevd mye. I årets nyttårstale benyttet han anledningen til å reflektere over utviklingen i etterkrigstiden.

– Vi som lever i dag, har vokst opp i en privilegert tidsalder der mye har gått riktig vei – både i verden og i Norge. I løpet av denne tiden har stadig flere mennesker kommet ut av ekstrem fattigdom, og det har blitt flere demokratier, sa kongen.

Senest i forrige uke tok kongefamilien imot Litauens president Gitanas Nauseda og presidentfrue Diana Nausediene i audiens på Slottet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Senest i forrige uke tok kongefamilien imot Litauens president Gitanas Nauseda og presidentfrue Diana Nausediene i audiens på Slottet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Videre oppfordret han til å gjøre alt vi kan for å verne om jorden vår:

– Vi har nærmest forventet at verden fortsatt skal gå framover. Dessverre kan vi ikke ta dette for gitt. Over store deler av verden ser vi nå at demokratiske friheter svekkes. Fattigdommen øker igjen. Flere er flyktninger på grunn av krig, konflikt og klima. Og klimaet er nå det mest alvorlige.

Kongen har fått sin første motorsykkel i gave fra de ansatte ved Det kongelige hoff. Foto: Hennes Majestet Dronningen / NTB
Kongen har fått sin første motorsykkel i gave fra de ansatte ved Det kongelige hoff. Foto: Hennes Majestet Dronningen / NTB Vis mer

I tiden framover venter også andre kongelige jubileer. Kronprinsparet fyller begge 50 år i år og har planlagt flere reiser i Norge for å feire denne våren og sommeren. Det hele avsluttes med en bakgårdsfest på Slottet 25. august.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer